Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Peter Bontekoe (Salixkwekerij Bontekoe) verder zonder gasaansluiting

“Duurzaamheid is voor mij een uit de hand gelopen hobby”

Tholen - Sinds afgelopen zomer is Salixkwekerij Bontekoe uit Boskoop energieneutraal. De gasaansluitingen bij de kweker zijn afgesloten en de zonnepanelen waarin werd geïnvesteerd, leveren inmiddels meer energie op dan de kweker gebruikt. “Met onze acht hectare CO2-slurpers en fijnstofafvangers zijn we dus lekker duurzaam bezig”, aldus Peter Bontekoe.

De kwekerij heeft ongeveer één hectare kas en daarin wordt dus niet gestookt. De rest van de kweek vindt plaats op containervelden. Peter: “Duurzaamheid is me echt op het lijf geschreven. Het kost meestal meer dan het oplevert, maar noem het maar een uit de hand gelopen hobby.”

Eén van de locaties van de kwekerij met zonnepanelen

De kweker gebruikt komend jaar ook geen onkruidbestrijdingsmiddelen meer en gebruikt alleen maar langzaam vrijkomende meststoffen. “Ook dat is goed voor het milieu. Ik zou graag een voorbeeldbedrijf willen zijn maar ben natuurlijk niet op de hoogte hoe ver andere bedrijven zijn. Als ik rondkijk, denk ik wel dat wij ten opzichte van de kwekers die ik ken aardig vooroplopen.”

Elke kweker heeft natuurlijk zijn belemmeringen, weet Peter, dus vergelijken is niet zo makkelijk. “Voor ons is dit een belangrijke stap. We gaan komend jaar (als het goed is) nog meer zonnepanelen plaatsen zodat er meer groene energie voor anderen wordt vrijgemaakt. Om dat mogelijk te maken, komt op één van onze locaties een verdeelstation van Liander.” Over vier weken wordt dat verdeelstation geplaatst.

Voor meer informatie:
Salixkwekerij Bontekoe
De Oude Wijk 7
2771 WT  Boskoop
E: info@salixen.nl 
www.salixen.nl