en spreekt de wens uit sierteeltexport in 10 jaar tijd te verdubbelen

Colombiaanse president opent Proflora

Tholen - Niemand minder dan de president van Colombia, Iván Duque Márquez, opende gisteren de Proflora in Bogota, Colombia. De Proflora is dé sierteeltbeurs van Colombia en wordt om het jaar gehouden, ditmaal voor de tiende keer.  


De openingsceremonie

Je zou Duque voorzichtig een ambassadeur van 's lands sierteelt kunnen noemen. Niet alleen kent hij verschillende kwekers en vertegenwoordigers persoonlijk, ook maakt hij er graag reclame voor in de rest van de wereld. Onlangs kwam de Verenigde Naties bijeen, waar werd nagedacht over de grote vragen die de hele mensheid aangaan: het uit de wereld helpen van honger en armoede, sociale gelijkheid en toegang tot onderwijs, universele toegang tot schoon drinkwater en energie en zo verder. De zogenaamde '17 sustainable development goals (SDGs)' kortom, en er is, zo hield Duque de vergadering voor, géén sector die op al die 17 vlakken dusdanig veel impact maakt als de sierteelt in Colombia.​


Niemand minder dan de minister van landbouw van Colombia (vierde van links) vereerde Deliflor met een bezoek

In 1999 lanceerde Asocoflores een sociaal programma dat kwekers moest helpen om de juiste omstandigheden te scheppen om geweld en vetes in de familiesfeer tegen te gaan en daarentegen te helpen bouwen aan een vreedzaam samenleven en het creëren van toekomstperspectief. Asocoflores is de Colombiaanse vereniging van bloemenexporteurs en in de praktijk hét orgaan dat op alle niveaus de belangen van de gehele keten promoot. De grote baas van Asocoflores, de heer Augusto Solano, en de president kennen elkaar goed.

Nu, 20 jaar verder, kijkt men terug en constateert men dat op allerlei vlakken enorm veel verbeterd is. De vrouwen doen het werk, krijgen betaald en zijn veel vaker in staat voor de kinderen te zorgen. Kwekers bieden vaste contracten, een degelijk inkomen en dikwijls ook sociale voorzieningen als zorg, onderwijs, een pensioentje etc. De president memoreerde aan de successen van dit programma, bedankte hen die aan de basis stonden van dit programma en uit het applaus dat volgde kon de buitenstaander opmaken: hier is echt wat gebeurd.


Het team van Könst Alstroemeria, dat met zijn variëteiten in Colombia goed vertegenwoordigd is​​

Bloemen tweede exportproduct Colombia
Na koffie vormen bloemen het tweede exportproduct van Colombia (20% van het agrarisch product, 9% van de gehele export, grondstoffen niet meegerekend). Afgelopen jaar bracht de export, die voor 78% werd ingevuld door de VS, 1,6 miljard dollar in het laatje. Duque sprak de wens uit dit in het komende decennium te verdubbelen en graag met de sector in gesprek gaat om hier een master plan voor op te stellen. ​


Jeroen van Oudheusden, FSI, samen met Jeroen van der Hulst, KLM​

Een uitgebreid verslag van dé sierteeltbeurs van Colombia en een fotoreportage volgt later. Daarin ongetwijfeld ook aandacht voor het 45-jarig bestaan van Asocoflores, dat de vlag in Colombia heeft uithangen om het feest te vieren. 

Tatiana Graham, Bob Helsloot en Danny Loos, IP Handlers


Publicatiedatum:
© /Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven