nieuwe kas Zevenhuizen geopend

Hoogeveen Plants maakt grote efficiëntieslag

Tholen - Hoogeveen Plants heeft drie oude, kleinere kassen verruild voor één nieuwe. Daarmee maakt de grootste Helleboruskweker ter wereld een forse efficiëntieslag en wordt het aantal locaties voor deze teelt teruggebracht naar zeven: voor elke potmaat één.

Gisteren konden belangstellenden de kas in Zevenhuizen, waarin voorheen de Avalanche+ rozen van kwekerij de Rozenhof bloeiden, komen bekijken. Vanzelfsprekend heeft deze een stevige make-over gekregen, zodat hij nu optimaal is afgestemd op de nieuwe teelt. “Op het glas en het betonpad na is alles vernieuwd”, vertellen verkoper Colin Kok en teeltman Ed Pos. “De lampen eruit, nieuwe doeken erin, een nieuw ventilatie- en beregeningssysteem, en over de gehele 5,5 hc een nieuwe basaltvloer, zodat de drainage – cruciaal bij Helleborussen, ze mogen niet in het water blijven staan want dan gaan ze dood – optimaal is.

In Zevenhuizen zal de meest verkochte potmaat 12 cm geteeld worden. Daarnaast worden er ook nog andere gewassen geteeld op nog weer andere locaties: fruitboompjes en clematissen op verschillende locaties in Bleiswijk, Berkel, Zevenhuizen en Waddinxveen, en grassen in Portugal. Primair ligt de focus op de clematis, waarmee de kweker naar eigen zeggen groot geworden is, en de helleborus is “een goede tweede”. In totaal bestiert de kweker 30 hectare productie.

Reden om de boel bij elkaar te voegen is, natuurlijk, de efficiënt, maar daarnaast zette de steeds strengere eisen op het gebied van waterzuivering extra druk op de ketel. Om de boel in de oudere kassen sluitend te krijgen was simpelweg ondoenlijk. Dus toen men deze kas op het oog kreeg – de voormalig rozenkweker Frank Olieman zocht een huurder – was dit een uitkomst.

Het is overigens niet de bedoeling de productie van helleborus verder op te schroeven. “De markt is op dit moment stabiel en dat willen de heren graag zo houden”, vertelt Colin. “Een jaar of twee geleden zagen we ineens wat meer aanvoer en dat kwam de prijs duidelijk niet ten goede”.

De focus legt de kweker dan ook eerder op het verbeteren van de kwaliteit. “We hebben de laatste jaren flink ingezet op de verbetering van onze helleborus”, vertelt Ed. “In onze eigen veredeling gaat het er ons niet primair om nieuwe variëteiten te introduceren, maar vooral de soorten die we hebben te optimaliseren. Een mooi voorbeeld hiervan is onze Christmas Carol. We zijn al een goede 15 jaar bezig met de veredeling van dit soortje om het constant te blijven verbeteren. We investeren voortdurend in onderzoek en teeltproeven. En deze strategie werpt vooralsnog zijn vruchten af. De Christmas Carol, ons paradepaardje, is zeer geliefd en gewild in de tuincentra.”

Inmiddels zijn de plantjes al goed gewend aan de nieuwe locatie en staat Hoogeveen Plants in de startblokken om in week 40 weer te gaan leveren.

Voor meer informatie:
Hoogeveen Plant
Denemarkenlaan 14,
2391PZ Hazerswoude-Dorp
Martijn Stolwijk
E: martijn@hoogeveenplants.nl
www.hoogeveenplants.nl


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© BPnieuws.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven