Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Welke teler koopt de laatste kavels in Terneuzen?

Telen met energiezekerheid onder de Zeeuwse zon

Tholen – Een grote kavel dat al is aangesloten op een restwarmte – en CO2-net? Waar vind je dat nog? In Terneuzen of eigenlijk Westdorpe om precies te zijn. Daar liggen twee kavels van 12 en 14,4 hectare klaar om een kas op te bouwen. “De kavels zijn in principe los te koop, maar de kans is zeker aanwezig dat ze als één grote kavel verkocht gaan worden. Dan kan een teler op één van de twee kavels alvast een kas bouwen en heeft hij de andere kavel om in de toekomst gegarandeerd nog uit te kunnen breiden”, vertelt Erik den Drijver, agrarisch vastgoeddeskundige van Santen & Gasille Makelaars.

Nederland, maar ook België waar telers tegen grenzen aanlopen als het om glastuinbouwuitbreiding gaat, raakt steeds verder vol. Glastuinbouwgrond, en zeker een kavel die al een glastuinbouwbestemming heeft, is niet zo makkelijk meer te vinden. Erik weet dat als agrarisch vastgoeddeskundige als geen ander, maar ook telers met bouw- of uitbreidingsplannen zullen vrij snel tot die conclusie komen wanneer zij vandaag de dag op zoek naar ruimte gaan.

Snel kunnen bouwen
Ruimte die er rondom Terneuzen nog wel is. North Sea Port, de nieuwe naam van het op 1 januari 2018 gefuseerde Zeeland Seaports en het Havenbedrijf Gent, bezit er de nodige grond waarvan een deel aangewezen is om glastuinbouwprojecten op te ontwikkelen. De twee genoemde kavels, samen goed voor globaal zo’n 20-22 hectare kas, zijn de laatsten in het ruim 220 hectare grote glastuinbouwgebied met unieke restwarmte- en CO2-koppeling via WarmCO2. “In 2008 zijn wij als grondeigenaar begonnen met de ontwikkeling van het gebied en voor glastuinbouw zijn we bij de laatste kavels aangekomen”, aldus Wouter Vos Commercieel Manager bij North Sea Port.

Wat de kavels aantrekkelijk maakt, is dat ze al klaarliggen en dat de bouw van een kas snel kan beginnen. Een kavel van deze omvang creëren door middel van reconstructie valt in de praktijk nog weleens tegen, weet Erik. “Bijvoorbeeld als meerdere kavels samengevoegd moeten worden tot één grote kavel. Daar komt een heel voortraject bij kijken, bijvoorbeeld met de sloop van huizen. En ook flora- en faunaregelgeving, welke is opgegaan in de Wet natuurbescherming, maakt dat er rustig twee tot vijf jaar voor zo’n traject uitgetrokken mag worden.” Dat hoeft bij deze kavels in Westdorpe, waar de laatste jaren flink werd geïnvesteerd in een goede ontsluiting van het glastuinbouwgebied, niet. “De factor tijd speelt dus veel minder een rol en binnen een redelijke termijn kan een omgevingsvergunning worden verkregen in deze tuinbouwvriendelijke gemeente.”


WarmCO2 levert de restwarmte- en CO2

Unieke koppeling met leveringszekerheid
Voor lange trajecten en hoge aansluitkosten om duurzame energie de kas in te krijgen, hoeven telers bij deze kavels ook niet te vrezen. Dat komt, en dat is uniek, omdat de kavels al ruim voordat er een kas is gebouwd werden aangesloten op een restwarmte- en CO2-net. WarmCO2, dat inmiddels al op tien jaar ervaring bouwt, is verantwoordelijk voor de exploitatie van dat warmte- en CO2-net en voor de koppeling tussen kunstmestproducent Yara en glastuinbouw als het op duurzame energie aankomt. Meerdere nabijgelegen fabrieken van Yara zijn op het warmtenet aangesloten.

“Daardoor kunnen telers rekenen op een constante aanvoer van warmte en CO2, ook als er bijvoorbeeld in één van de fabrieken een storing is of een onderhoudsstop”, vertelt Marlon Pijpelink, directeur van WarmCO2. Dat laatste speelde bij telers met een andere CO2-bron ook deze zomer weer parten. “En vergis je niet”, zo merkt Wouter op, “subsidies zoals SDE+ en SDE++ op andere verduurzamingsprojecten zijn aantrekkelijk voor telers, zeker in de opstartfase van een project. Maar subsidies zullen wegvallen en de vraag is dan wat er overblijft. Bij WarmCO2 is leveringstechnische zekerheid ingebouwd en dat geeft duidelijkheid voor de toekomst.”

Warmtewisselwaar bij aubergineteler Gebr. Van Duijn

Start met een praatje
Ook de zon geeft telers in het gebied zekerheid. Weinig gebieden in Nederland zijn zo rijk bedeeld met zonlicht als rondom Westdorpe. Toch willen telers om jaarrond te kunnen telen ook kunstlicht kunnen gebruiken. “Het glastuinbouwgebied bij Westdorpe is voor met name glasgroentetelers aantrekkelijk om zich te vestigen omdat de randvoorwaarden om kunstlicht te gebruiken aanwezig zijn”, aldus Wouter.

Iedereen begrijpt dat het kopen van een glastuinbouwkavel niet hetzelfde is als het kopen van een huis. Toch zijn de eerste stappen voor geïnteresseerden eigenlijk hetzelfde. “Bel ons eens op voor een verkenningsgesprek en kijk rond in de omgeving”, adviseert Erik. “En maak een praatje met de buren aubergine-, paprika- en tomatentelers, net zoals je bij het kopen van een huis doet.”

Voor meer informatie:
Santen&Gasille
www.santen-gasille.nl 
  
Erik den Drijver
edd@santen-gasille.nl 
0174 - 511300

North Sea Port
www.northseaport.com  

Wouter Vos
invest@northseaport.com 
06 18 72 36 34

WarmCO2
www.warmco.nl  

Marlon Pijpelink
m.pijpelink@warmco.nl 
06 13 95 63 72