"Inzetten op vergroening van gassen meest efficiënt"

Waterstof als alternatief voor aardgas?

Het gebruik van waterstof als brandstof en mogelijke vervanger voor aardgas is de laatste tijd steeds vaker in het nieuws. Zantingh onderzoekt de mogelijkheden voor toepassing in gasbranders. "Het is efficiënter en effectiever om het accent te leggen op de vergroening van gassen. Investeren in waterstof en in de ondergrondse opslag of hergebruik van CO2 – bijvoorbeeld in de glastuinbouw – is dus van essentieel belang." 

Wat is waterstof?
Waterstof (H2) is bij normale druk en temperatuur een kleurloos, reukloos en goed te verbranden gas. Het is een energiedrager (geen energiebron), want er is energie nodig om het te maken. Bijvoorbeeld uit water door middel van elektrolyse of uit aardgas of andere koolwaterstoffen. Vervolgens kan waterstof met een brandstofcel worden omgezet in elektriciteit en met een gasbrander of gasmotor in warmte. Groot voordeel: bij verbranding van waterstof komt geen CO2 vrij.

In de toekomst zal er meer elektriciteit komen uit duurzame bronnen, zoals windmolens en zonnepanelen. Als er op zonnige of winderige dagen meer elektriciteit wordt opgewekt dan er wordt afgenomen, kan het overschot worden omgezet in waterstofgas.

Groot voordeel is, dat het gas gemakkelijk kan worden getransporteerd en opgeslagen. Nederlands beschikt over een meer dan uitstekende infrastructuur voor aardgas, die met wat aanpassingen prima kan worden gebruikt voor waterstofgas.

Waterstof als brandstof
Op dit moment wordt waterstof als brandstof al op enkele plaatsen in Nederland mogelijk gemaakt. Zantingh is daarom bezig om het gebruik van waterstof als brandstof te testen in het laboratorium van DNV-GL in Groningen en de eerste resultaten zijn veelbelovend. Vanwege de chemisch fysische eigenschappen van de stof, zijn bijvoorbeeld de calorische waarde, de verbrandingstemperatuur en de rookgasemissies anders dan wat wij van aardgas gewend zijn. Waterstof is gemakkelijk te ontsteken en heeft een hogere verbrandingssnelheid dan aardgas.

Ook al is het testprogramma nog in volle gang, het ziet er naar uit de het stoken van waterstofgas in speciaal daarvoor gefabriceerde gasbranders heel goed mogelijk is. Zantingh verwacht dan ook binnen afzienbare tijd met het waterstofbranderprogramma op de markt te kunnen komen.

Focus op vergroening van gassen
Inmiddels is ook de wetenschap er steeds meer van overtuigd, dat we het met alleen groene stroom uit vooral zon- en windenergie niet gaan redden in Nederland. De beschikbaarheid is niet gegarandeerd, de capaciteit van het Nederlandse elektriciteitsnet is er niet op berekend en aanpassing ervan is bovendien onhaalbaar en onbetaalbaar.

Daarom is vergroening van energiemoleculen noodzakelijk en waterstof is daarbij de belangrijkste optie. Nederland kan voorlopig nog niet zonder koolwaterstoffen en aardgas is daarvan de schoonste vorm. Er ligt een fijnmazig distributienet, dus is het volgens Zantingh efficiënter en effectiever om het accent te leggen op de vergroening van gassen. Investeren in waterstof en in de ondergrondse opslag of hergebruik van CO2 – bijvoorbeeld in de glastuinbouw – is dus van essentieel belang.

Voor meer informatie:
Zantingh
www.zantingh.com  
info@zantingh.com  


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.