Harry Boers & Maurice van Tuijl

"Best belichte Santiniteler van Nederland" koestert hoge verwachtingen van nieuwe Santini Maverick White

Tholen - Twee weken geleden begon kwekerij Monnikenwaard met de aanvoer van de Santini Maverick White een nieuwe variëteit uit de veredelingsstal van Floritec. “We hebben er allebei veel tijd en energie in gestoken en de uitkomst is een mooie frisse witte bloem met een groen hart, ongeëvenaarde teelteigenschappen en bovendien een uitstekend vaasleven”, vertellen kweker Maurice van Tuijl en Harry Boers van Floritec. Met beide heren maken we een ronde over de tuin en spreken over de nieuwste aanwinst.


Harry Boers en Maurice van Tuijl

De Santini Maverick White is op dit moment verkrijgbaar op alle klokken van de veiling, de andere helft van de stelen wordt rechtstreeks uitgeleverd op bestellingen. Wekelijks haalt men nu 40.000 stelen, wat veel is, maar op de gehele operatie – de tuin van kwekerij Monnikenwaard in het Gelders Nieuwaal beslaat ongeveer zes hectare glas en levert een half miljoen stelen in de week – is dat aantal klein. De bedoeling is echter dit in de nabije toekomst op te schroeven, want men heeft er hoge verwachtingen van.

LED
Dat vertrouwen berust op twee factoren. Enerzijds maken de gelikte faciliteiten de productie van meer stelen mogelijk. Begin 2018 nam Maurice het stokje over zijn vader, Jan van Tuijl. Eind vorig jaar is de volle zes hectare voorzien van LED en is de automatisering van A tot Z geüpdatet (o.a. met verwerkingsmachines van BTM, die ieder maar liefst 3200 bossen per uur kunnen verwerken). Binnenkort wordt er in de kas een extra scherm geïnstalleerd om het klimaat in de kas tot in de kleinste finesses te kunnen beheersen.

“Deze investeringen hebben hun meerwaarde al bewezen,” vertelt Maurice. “We zijn nu de best belichte Santinikweker in Nederland. We kunnen nu zó goed belichten dat we eigenlijk geen winter meer hebben in de kas en écht jaarrond een uniforme kwaliteit kunnen garanderen. Ook zijn de stelen zwaarder en hebben we bijna geen uitval meer.”

Grote uniformiteit
Daar profiteert natuurlijk ook het nieuwe soort van, maar in de tweede plaats gaat de Santini Maverick White nog hoge ogen gooien, omdat zowel Maurice als Harry onder de indruk zijn van de eerste paar oogsten. “Én de handel”, voegt Harry toe, “want hij werd vanaf de eerste oogst gelijk goed opgepakt. Uiteindelijk bepaalt natuurlijk de vraag of we er goed aan doen de productie al dan niet op te voeren. Maar daar hebben we goede hoop op, omdat de teelteigenschappen zeer goed blijken en de uniformiteit ook echt ongekend is. En dat maakt hem juist voor de groothandel, die voor zijn retailklanten het liefst telkens weer 100 % dezelfde bundels kan leveren, top!”

Voor meer informatie:
Kwekerij Monnikenwaard
Hogeweg 10
5313 BA Nieuwaal (Nederland)
Tel. +31(0)418 56 18 72
E: monnikenwaard@hetnet.nl
www.monnikenwaard.nl


Floritec Breeding
Van Hemessenkade 7
2481 BG Woubrugge
T: +31 (0) 172 518 963
F: +31 (0) 172 517 064
E: info@floritec.eu
www.floritec.eu

Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven