Plantarium laat 't groen breed hangen

Tholen - De zogenaamde vette jaren zijn nog niet voorbij, zo laat een rondje op Plantarium duidelijk zien. Planten-  en boomkwekers doen over de hele linie goede zaken met als notoire uitzondering de buxus. Die heeft zogezegd mot, maar van de andere kant heb je weer een scala aan 'buxus-vervangers', die daar dan weer van profiteren.

Jan Hemert van Rovero presenteert de cabrio kas die goed geschikt is voor de boomkwekerij; Henk de Jong en Rene Chrema van het CNB met de nieuwe Lamprocapnos (Dicentra) spectabilis 'Cupid'; Job Jacobs van Delphy, dat momenteel een nieuwe onderzoeklocatie aan het bouwen is aan de Dijkgraafweg en vader en zoon John en Johan Stolwijk van J. Stolwijk & Zn, met de persprijs die ze hebben gewonnen voor de Ceris Carolina Sweetheart.

Maar dat is niet alles. De lijst met introducties in misschien wel langer dan ooit. Dat betekent dat de markt beweegt, de focus ligt op dynamiek i.p.v. behoud en dat men nog altijd goed bereid is te investeren. Daarnaast zet ook een verdere internationaliseren voort en komen zowel bezoekers als standhouders (overigens ook al een tijdje) niet meer alleen uit Nederland, Duitsland en België.

Green Fits All
Het thema 'Green Fits All’ - sowieso lekker gekozen want wie of wat past groen niet? - legt de focus vooral op ecologie en 'klein'. Hoe haalt de stedeling anno 2019, die het wereldwijd met steeds minder meters moet doen, toch natuur naar binnen? Denk aan het gebruik van natuurlijke materialen, aan gevelbeplanting en groene daken, aan natuurlijke bestrating etc., thema's kortom waar de meeste standhouders wel een draai aan kunnen geven. Om dat dan weer goed in de kijker te spelen, heeft de organisatie een heuse 'ecologische route' uitgezet langs de beste, leukste en mooiste innovaties.


Het team van Floriday en FloraExchange; Yvonne de Lange en Peter van den Ham van Nolina; een kijkje op de vloer en Marcel van Rooijen van Codema, die een nieuw teeltsysteem speciaal voor cressen presenteert dat ontwikkeld is i.s.m. Philips.

Plantenpaspoort
Behalve het pitchen van innovaties, het groen breed laten hangen en natuurlijk gewoon het ontmoeten van klanten en relaties, is ook het zogenaamde plantenpaspoort onderwerp van gesprek. Dat komt natuurlijk voor de nieuwe wetgeving die per 14 december van kracht wordt, maar ook doordat Naktuinbouw er op de beurs breed aandacht voor vraagt en je er door een grote pot met plantenpaspoort midden op de beursvloer niet omheen kunt.

Vandaag en morgen kunt u er nog terecht. Vanavond vindt ok het Plantarium by night plaats - klik hier voor meer informatie - en komt u op vrijdag, blijf dan vooral even hangen voor het Holygreen festival en de muzikale grootheden van The Partysquad.

Een uitgebreide fotoreportage volgt later.


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven