Flamingo Holland:

Van snijbloemen tot potplanten: productspreiding loont

Tholen - Van oudsher levert Flamingo Holland bloembollen aan snijbloemenkwekers door heel Amerika heen, met als hoofdmarkt de staat Californië. Inmiddels wordt ook de potplantenmarkt beleverd. "Ongeveer 10 jaar geleden verschoof de snijbloemenproductie van onder meer lelies, naar Zuidelijke landen zoals Colombia, Ecuador en Costa Rica.Terwijl de productiekosten de kwekers in Amerika door de jaren toenamen, nam de productie in Zuid-Amerika met een goed klimaat en lage lonen toe", vertelt General Manager Robin van der Schaaf. 

Robin van der Schaaf tijdens Cultivate 2019, waar hij vertelde over de toenemende vraag naar Calla's.

Spreiding
Die verandering bracht Flamingo Holland tot het besluit om ook bollen voor de potplantenmarkt te gaan leveren. “Spreiding in klanten en artikelen was ons doel”, vertelt Robin. “Dat ging in het begin met vallen en opstaan. De afzet van potplanten is namelijk heel anders dan de snijbloemenmarkt. We begonnen met potlelies en hebben er door de jaren heen ook alstroemeria, pot freesia, Callas, Garvinea gerbera en vaste planten aan toegevoegd, zodat we behalve potlelies meer te bieden te hebben voor kwekers.”

Team Flamingo Holland.

Opslagcapaciteit
De bollen worden door moederbedrijf Van den Bos Flowerbulbs ingekocht, gekeurd en klaargemaakt voor export naar Flamingo Holland in Californië. “De mensen, die hierbij betrokken zijn, doen een ongelofelijk goed werk”, benadrukt Robin. “Ze zijn kritisch en kwaliteitsgericht. Dat moet ook wel, aangezien je alleen een goed eindresultaat kunt bereiken met een goede bol.” Eenmaal aangekomen in de opslag van Flamingo Holland worden de bollen behandeld alvorens naar de kweker te gaan. "Onze opslaglocatie biedt groot voordeel in kwaliteit en kosten ten opzichte van concurrentie die niet over een locatie beschikken." De bollen worden door het hele land verstuurd. “We hebben grote afnemers aan de Westkust maar ook in het Oosten van de US. Dat transport vergt veel aandacht. Het is en blijft een ontzettend groot land waar er qua transport dus makkelijk wat mis kan gaan.” 

Ook in het assortiment: de Fecinia Ice Crystal die dit jaar een Retailers' Choice Award kreeg toebedeeld.

Calla's een gewild product
Als we het hebben over de Calla’s ziet Robin een rooskleurige toekomst. “Het is een gewild product en de veredelaars komen continu met verbeteringen ten opzichte van bestaande rassen. Daarnaast zijn ze beschikbaar in veel verschillende kleuren en vormen. Dat maakt hen levend en uitdagend", vertelt Robin.

Negen jaar zitten de Callas inmiddels in het assortiment en het aanbod groeit elk jaar. “De soorten, die het voor ons goed doen, zijn Royal Princess, White Art, Sumatra, Odessa, Novi Sun, Royal Jazz etc. Kopers zijn op zoek naar betrouwbare soorten die weinig uitval geven en daarnaast zich goed houden in de lange bewaring. Kleurvastheid van de bloem is ook belangrijk. Dat er hier in de Nederlandse veredeling altijd veel aandacht aan is besteed, zien we duidelijk terug."  

Voor meer informatie:
Flamingo Holland
+1 760.734.1033
info@flamingoholland.com
www.flamingoholland.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven