Seven Orchids verkast en groeit naar 7.5 ha productie

Middagje tuinen bij grootste snijcymbidiumkweker to be

De kas van Seven Orchids in Zevenhuizen wordt in november verruild voor één state-of-the-art kas in Bleiswijk. Daarmee groeit het bedrijf naar ruim 7,5 hectare en wordt het in één klap de grootste snijcymbidium kwekerij van Nederland.

Het bedrijf Seven Orchids is een echt familiebedrijf. 28 jaar geleden is Art van Wijk begonnen met het telen van de (grootbloemige) snijcymbidium in Schipluiden. In 2001 kocht hij een nieuwe tuin in Zevenhuizen en in 2004 is het hele bedrijf hiernaar verkast. De eigenaren van Seven Orchids zijn Art van Wijk en Paco van Wijk. Paco van Wijk is de oudste zoon van Art van Wijk. Eind 2018 kwam ook de jongste zoon van Art (Jari van Wijk) binnen het bedrijf te werken.

Dat was dan ook een van de redenen van wethouder Albert Albee van gemeente Lansingerland om de kweker met een bezoekje te vereren. Doel van het bezoek is dezelfde als die waarvoor hij met enige regelmaat op bezoek gaat bij andere bedrijven in de gemeente, namelijk in gesprek te gaan met ondernemers om te zien wat er in de sector leeft.

Aardwarmte
Het nieuwe bedrijf zal worden aangesloten op een aardwarmtebron waardoor de CO2 uitstoot richting nul moet gaan. Daarnaast wordt een teeltvloer van ErfGoed geïnstalleerd, die het mogelijk maakt meststoffen en gietwater te recirculeren. De vloer voldoet daarmee nu al aan de zogenaamde Kaderrichtlijn water die in 2027 van kracht wordt.

De bloemen gaan voornamelijk naar het buitenland: 95% van de productie gaat naar landen als Japan, Dubai en Rusland. Ze vertelden dat het bedrijf naast productie ook haar eigen planten veredelt. In de huidige kassen staan ruim 120(!) verschillende soorten variërend van wit tot bruin. 

Greenportcluster Lansingerland
Seven Orchids behoort samen met 191 andere producenten tot de motor van het totale greenportcluster Greenport West-Holland. Hiertoe behoren naast de gemeente Lansingerland ook de gemeenten Pijnacker-Nootdorp, Westland, Midden-Delfland, Leidschendam-Voorburg, Waddinxveen, Zuidplas en Barendrecht.

bron: Gemeente Lansingerland


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven