Piet Kuivenhoven over nieuwe genetica dipladenia van Syngenta

Grote stappen in veredeling ontsluiten nieuwe markten voor Rio serie

Tholen - Op de FlowerTrials, een week of twee geleden, werden enkele honderden noviteiten geïntroduceerd. Dat is veel maar niet per se té veel, want dat maakt immers de teler, en in laatste instantie de consument zelf wel uit. Zelfs wanneer, zeg, een Syngenta 12 nieuwe variëteiten introduceert in een bescheiden gewasgroep als dipladenia, kan de enthousiaste teler, zeg een Piet Kuivenhoven, er in de dubbele betekenis van het woord mooie sier mee maken.

“Het mooiste wat je als teler kan doen is een WOW-effect bij de consument creëren”, weet Piet, “en met de dipladenia doe je dat met donker blad, veel knoppen en mooie bloemen.” En Piet kan het weten, want hij, gemakshalve de ervaring van zijn vader en overgrootvader erbij opgeteld, teelt al 103 jaar mee. Daarbij komt dat Kuivenhoven altijd enthousiast te maken is voor iets nieuws en bijzonders, dat er in het assortiment seizoensproducten uitspringt.

Zo komt hij dan ook bij de Rio, de dipladenia serie van Syngenta uit. In 2007 bezocht hij er een bloeiproef, toen men al enige tijd in deze gewasgroep aan het veredelen was en zocht naar wegen om de markt te vergroten. Er werd toen vooral geteeld in de grotere potmaten, maar Syngenta had ze voor het (toen) minimaatje 10,5 cm beschikbaar. En dat wilde Piet wel proberen.

Nu ruim een decennium later is hij nog altijd fan en teelt hij ze ook nog altijd. Met de tijd zijn er echter wel veel verbeteringen doorgevoerd. Waar het plantje eerst slecht tegen de zon kon en snel kon verbranden, ondanks dat het een Mediterraanse plant is, kan het nu niet op met de zonneschijn. Daarbij is hij in de teelt steeds makkelijker geworden en blijft hij nu bloeien tot aan de eerste vorst.


Christine Besson, vorige maand op de FlowerTrials

“Zo staat hij ook bekend, als makkelijk”, vertelt Christine Besson, marketing specialist bij Syngenta. “Maar in de genetica, in het zoeken naar sterkere en betere rassen, is hij dat niet. Lang zijn rood, wit en roze feitelijk de enige echte kleuren geweest, maar nu voegen we daar, verdeeld over vier verschillende series (Rio serie, Rio Petite, Rio Grande & de Rio Elegant), twaalf kleuren aan toe. De Elegant is bovendien een geheel nieuwe serie, met meer zijscheuten en meer grote bloemen. Net als voorheen bij de andere variëteiten hadden diens voorlopers de neiging in de zon wat flets te worden, maar deze blijven fris en mooi helder.” (zie ook www.myfavouriterio.com)

Kwam de plant vroeger alleen voor rond de middellandse zee, inmiddels maakt hij meer en meer opgang in noordelijker streken. Potmaatje 10,5 cm is daarbij steeds gangbaarder geworden, uiteraard omdat dit economisch gezien interessant is voor de teler, maar ook omdat levering, dankzij stappen in de veredeling, teelt-technisch gezien beter mogelijk is geworden.

Piet is altijd opzoek naar vernieuwing en verbreding van zijn assortiment. Hij werkt dan ook graag met Syngenta en draait elk jaar proeven met zo’n 25 nieuwe variëteiten, die daarop al dan niet commercieel gaan. “Dat kost de nodige tijd en energie, maar daar staat tegenover dat als er echt iets moois tussen zit, ik er ook als één van de eerste bij ben.”

 

Voor meer informatie:
Piet Kuivenhoven
E: piet@kuivenhoven-poeldijk.nl

 

Syngenta
Christine Besson
E: christine.besson@syngenta.com
www.syngenta.com


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© BPnieuws.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven