Lansbergen Orchideeën goed geland op nieuwe locatie

Tholen - Lansbergen Orchideeën heeft onlangs de locatie van Maarel orchideeën in de Lier gekocht. De kweker groeit daarmee naar 3,6 van 2,4 hectare productie van exclusieve orchideeën.

Lansbergen beschikte tot voor kort over een tuin aan de Burgerdijkseweg, maar die grond is verkocht aan Rijk Zwaan. Daarnaast beschikte men over drie kleinere huurtuintjes, allemaal gelegen in een straal van een paar honderd meter van de eigen kas.

Patrick Lansbergen: “Rijk Zwaan kwam in het voorjaar van 2017 naar ons toe met de vraag of ze onze tuin konden kopen. Zij wilden graag de grond hebben, maar wij wilden wel gewoon verder. Tegelijkertijd moeten en willen we verduurzamen, maar met de oude kas en vier verschillende locaties was dat lastig. Een en een is twee en dus gingen we op zoek naar een nieuwe locatie. In 2018 konden de handtekeningen worden gezet voor de koop van de tuin van Maarel, welke 800 meter verderop ligt.

“Nu zijn we van vier locaties naar één moderne kas gegaan en kunnen we voorlopig weer vooruit. Grote voordelen van de nieuwe locatie zijn o.a. meer overzicht, overal dubbele schermen, een betere lengte-breedte verhouding en we kunnen meer planten kwijt op één meter door een efficiëntere indeling. Omdat de faciliteiten moderner zijn, hoeven we verschillende investeringen op het gebied van milieu en energie niet meer te doen en wat nog wel moet, kan in de toekomst in één keer. Bovendien hadden we vroeger nog wel eens wat warmte over op de ene tuin en moest op de andere de ketel aan. Dat soort dingen zijn nu ook verleden tijd.”

De glasopstand van Maarel vereiste slechts minimale aanpassingen. “De automatisering en teeltvoorzieningen zijn hier veel moderner dan in de oude kas, alles zit er op en er aan. Er stond alleen een grote WKK die voor ons wat te fors was en die we hebben vervangen voor een wat kleinere van 1,4MW. Daarnaast wordt er nog een UV ontsmetter geplaatst om het water te kunnen ontsmetten en hergebruiken. Wat we te veel hebben aan drain kunnen we dan dusdanig reinigen dat we het op het riool kunnen lozen.”

Het was vooral een kwestie van plannen, de vele tientallen vrachtwagens vol planten ordelijk de kas in te rijden, maar inmiddels is Lansbergen goed geland aan de Zijtwende 30. Vooralsnog heeft de kweker zelfs nog wat ruimte over, zo’n 6000 meter. Die meters worden voorlopig verhuurd aan een andere orchideeënkweker.

Er spreekt vertrouwen uit de ondernemer, die zich met de bijzondere orchideeën weet te onderscheiden van de meer ‘standaard’ phalaenopsis. “Wanneer prijzen onder druk staan merken wij dat ook, maar met ons assortiment Brassia’s, Oncidium en andere bijzondere orchideeën gaan we toch net een wat andere weg. Bovendien hebben we best een goed voorjaar gehad.”

De ouwe tuin aan de Burgerdijkseweg wordt, as we speak, gesloopt. Rijk Zwaan gaat er kassen bouwen voor de veredeling.

Voor meer informatie:
Lansbergen Orchideeën
Zijtwende 30
2678 LJ De Lier
E: patrick@lansbergenorchids.nl
www.lansbergenorchidee.nl


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven