Lambert Zwinkerls, Potplantenkwekerij De Barreveld, over aanscherping wetgeving plantenpaspoort

"Inkjet is de beste oplossing"

Tholen - Per 14 december treedt de Plantgezondheidsverordening in werking. Over de details wordt nog druk onderhandeld, maar duidelijk is dat alle voor de oppot bestemde planten van een plantenpaspoort moeten worden voorzien, opdat later in de keten iedere plant altijd naar de bron te traceren is. Doel is uiteraard een nieuwe buxusmot of wat voor plantenziekte dan ook vóór te zijn.

Voor zover zij dat nog niet gedaan hebben, doen kwekers er goed aan op dit vlak de nodige voorbereidingen te treffen. Heel ingewikkeld hoeft dat niet te zijn, bewijst bijvoorbeeld Potplantenkwekerij de Barreveld. “Het was een investering maar de inkjetmachine van De Koningh – Coding & Labeling, die we sinds maart in gebruik hebben, doet zijn werk”, vertelt Lambert Zwinkels “Nu krijgen alle planten op het moment van oppoten een eigen nummer, het plantpaspoort dus, dat middels de inkjetmachine met inkt op de pot gespoten wordt.”

Behalve een administratieve last scheelt het onder de streep ook gewoon werk. “We hebben jaarrond een breed assortiment en zijn daarom maar gelijk aan de slag gegaan. Bij ons geen gestoei meer met veel verschillende stickers en etiketten, wat vooral scheelt met het wegsturen van orders. Wanneer er 30 verschillende producten in één bestelling de deur uitgaan, ben je met één keer scannen klaar.”

De inkjet was misschien niet de goedkoopste oplossing, maar wel de beste. “Het is een eenmalige investering die zichzelf snel terugverdient. Als je iedere pot apart moet gaan stickeren en labelen - reken maar uit wat dat alleen al aan manuren kost”, vertelt Lambert.

Nu hij wat dit betreft, zijn schaapjes preventief op het droge heeft, kijkt Lambert toch met enige zorg om zich heen. “Ik vraag me af hoe waterdicht dit nieuwe systeem is. Ze kunnen van alles roepen in Brussel, maar als er niet effectief gehandhaafd wordt, heeft het allemaal weinig zin. Bovendien is echt lang nog niet iedereen voorbereid. Het is vaak een hoop extra arbeid; je moet ofwel extra gaan stickeren, ofwel iets inbouwen in je interne logistiek dat die sticker of dat printje voor jou zet. Dat heeft nog lang niet iedereen geregeld.”

Voldoet u al aan de nieuwe plantenpaspoortplicht?
Met een plantenpaspoort bewijst u dat uw planten voldoen aan de fytosanitaire eisen die gelden binnen de EU. Het plantenpaspoort heeft een vaste lay-out en moet per kleinste handelseenheid zijn aangebracht, zoals: pot, tray of doos. U kunt hierbij kiezen voor coderen met een inkjetmachine of printen op een (steek)etiket. De Koningh Coding & Labeling heeft al veel van deze oplossingen gerealiseerd bij kwekerijen. Kijk voor meer informatie op www.dekoningh.nl/plantenpaspoort.

Voor meer informatie:
Kwekerij De Barreveld
Zwethlaan 21
2675 LB Honselersdijk
T 0174 - 62 32 88
M 06 - 24 71 04 66
E: lambert@barreveld.nl
www.barreveld.nl


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven