Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

BOL realiseert lagere rembehoefte helianthus via substraat

Het gebruik van chemische remstoffen komt steeds meer onder druk te staan. Vanaf maart 2020 mag bijvoorbeeld geen Tilt (propiconazool) meer worden ingezet. Voor BOL reden om te testen welke groeiremming via het substraat en de voeding kan worden gerealiseerd.

Tot 13% groeireductie realiseerbaar in helianthusteelt via substraat en voeding. Foto: Demokwekerij Westland

In 2018 zijn er door BOL al verschillende oriënterende proeven gedaan met een aangepast substraat bij diverse pot helianthus kwekers. Hierbij bleek een groeireductie van 10% haalbaar gedurende de eerste fase van de teelt. Aan het einde van de teelt bleek echter dat de groeiremming niet altijd zichtbaar bleef. Het vermoeden ontstond dat de voedingsstrategie via het gietwater hieraan debet was.

Daarom heeft BOL dit voorjaar een proef met verschillende bemestingsstrategieën laten uitvoeren bij Demokwekerij Westland. Hierbij kon niet alleen het effect van een aangepast substraat worden bekeken, maar ook het effect van drie verschillende voedingsrecepten gedurende de teelt. Tijdens de proef zijn er geen chemische groeiremmers gebruikt.

De resultaten bevestigen dat het aangepaste substraat inderdaad een compactere groei laat zien. Met daarbij een aangepaste bemesting via het gietwater werd een groeireductie van 13% op de plantlengte en 10% op de plantdiameter gerealiseerd. Er is geen significant verschil gemeten in bloemdiameter en het aantal zijscheuten tussen de verschillende behandelingen.

Eric Forschelen, adviseur bij BOL, is ervan overtuigd dat met een verdere aanpassing van de potgrondreceptuur nog meer resultaat te behalen valt: ‘We hebben niet de illusie dat we via het substraat en de voeding, chemische remstoffen overbodig kunnen maken, maar we zijn er wel van overtuigd dat we deze sterk kunnen verminderen’.

Inmiddels heeft BOL ook bij andere gewassen gelijksoortige praktijkproeven ingezet. Deze laten een gelijk beeld zijn, maar duidelijk wordt wel dat elk gewas een apart substraat vereist.

BOL is leverancier van een breed scala aan potgrond en substraten voor de professionele tuinbouw. Met 60 jaar ervaring weten ze wat er komt kijken bij een perfecte teelt. 

Voor meer informatie:
J.C. Bol & Zn. B.V.
Nieuw Oranjekanaal 95
3151 XL Hoek van Holland
T: +31 174 51 7300
E: administratie@bolpotgrond.nl
https://bolpotgrond.nl/ 

Publicatiedatum: