"Automatisering essentieel om op arbeidskosten te besparen"

De krappe arbeidsmarkt in Noord-Amerika en de daaruit voorkomende loonstijging blijven een punt van zorg voor telers. Door verder te automatiseren zoeken zij naar oplossingen. Een van de partijen die daar garen bij spint is Javo, sinds jaar en dag specialist in automatisering op de kwekerij.

“Ieder jaar worden de innovatieve oplossingen die Javo biedt weer belangrijker," weet algemeen directeur van het bedrijf Michiel Vanderwaal. “In Noord- en Centraal-Amerika blijven de arbeidskosten stijgen en daalt de beschikbaarheid van arbeiders. Het werk dat gedaan wordt in kassen en kwekerijen kan enorm beïnvloed worden door het weer en is vaak lichamelijk zwaar. Door geautomatiseerde oppotmachines, geautomatiseerde substraatverwerking, robots, buffersystemen, eb-en-vloed vloeren en meer kunnen telers direct gaan besparen op de kosten, de productiviteit vergroten en toch producten van gelijke kwaliteit blijven oogsten."

Uit data van de American Society for Horticulture Science blijkt dat  meer dan 40% van de productiekosten uit arbeidskosten bestaat, en in de VS alleen is dit al een bedrag van ruim €35,4 miljard. In het onderzoek van de ASHS staat: “De mechanisatie van een bedrijfsproces kan mechanische kracht, snelheid, herhaling, veiligheid en een grotere potentie voor stabiele kwaliteit en kwaliteitscontrole bieden."

Vanderwaal wijst naar de populaire oppotmachines, zoals de Plus M2.0 van Javo, als een belangrijke manier om tijd en geld te besparen. 

“Met de Plus M2.0 kan een teler meer dan 3000 planten per uur in potten zetten, met slechts drie mensen. "Om 3000 potten per uur te vullen en planten heb je misschien wel meer dan 30 mensen nodig. En zelfs dan zouden de potten niet op dezelfde gelijkmatige manier gevuld worden wat gewicht, hoeveelheid en dichtheid betreft."

Als de potten eenmaal gevuld zijn en de planten er in zitten, kan de pot op een tafel, vloer of in een veld worden geplaatst. Ook dit is tijdsintensief, fysiek zwaar en arbeidsintensief werk dat geautomatiseerd kan worden.

“Met Javo’s robots en buffersystemen is het gemakkelijk om duizenden planten per uur naar de juiste locatie te vervoeren," zegt Vanderwaal. “Voor glastuinbouwsystemen zoals de Javo Swing robot zijn geen arbeiders nodig om 4000 potten of meer op de roltafels te laden. Voor de Javo Buffer Belt en JOR is bovendien maar één ervaren heftruckbestuurder nodig om per uur 6000 planten of meer te verwerken." 

Veel experts en politici zijn het erover eens dat het tekort aan arbeidskrachten in de tuinbouw waarschijnlijk niet snel zal verminderen. Zoals de Associated Press in mei 2019 publiceerde: "De sterke Amerikaanse economie heeft het moeilijk gemaakt voor werkgevers om arbeidskrachten te vinden. Het aantal seizoensvisa is vastgezet op 66.000 per budgetjaar. Sommige bedrijven en beleidsmakers zeggen dat deze limiet ouderwets is, vooral aangezien het werkloosheidscijfer het laagste is sinds 49 jaar," wat betekent dat automatisering in de tuinbouwsector steeds belangrijker wordt.

“Het is nog nooit eerder zo belangrijk voor telers geweest om naar hun processen te kijken en de mogelijkheden voor automatisering te ontdekken," zegt Vanderwaal. "Met meer dan 40 jaar ervaring op de Noord-Amerikaanse markt is Javo in de beste positie om telers te helpen op oplossingen voor deze problemen te vinden."

Voor meer informatie:
Javo USA
1900 Cobb Int’l Blvd, Suites G & H
Kennesaw, GA 30152
T: 770-428-4491

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven