Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Certificaten nieuwe Excellence Roses uitgereikt

Op vrijdagmiddag 1 maart zijn tijdens de algemene ledenvergadering van de Cultuurgroep voor Rozen en Rozenonderstammen onder Anthos-secretariaat de certificaten voor 10 nieuwe Excellence Roses uitgereikt. Veredelaars waren van ver naar Randwijk gekomen om ze in ontvangst te nemen. Ook deelden onderzoekers van Wageningen Plant Research tijdens deze middag kennis rondom het thema klimaatverandering.

Het sortiment Excellence Roses is weer 10 nieuwe rozenvariëteiten rijker. De teller van het totale sortiment van de Nederlands-Belgische keuringen komt hiermee op 76. Helma van der Louw, voorzitter van de Koninklijke Vereniging van Boskoopse Culturen (KVBC), reikte de certificaten ten overstaan van bijna 40 aanwezigen uit.


Vlnr. Van der Louw, De Ruiter, Crooijmans, Proll, Vissers en Hanekamp. Scheidend voorzitter Hetty Crooijmans toont 2 certificaten van Kordes.

Keurlocaties
Van der Louw, die vlakbij de Boskoopse keuringslocatie woont, lichtte toe dat de nieuwe rozen het predicaat dankzij hun uitstekende gezondheid en rijke, langdurige bloei hebben verdiend. "Groeikracht, groeiwijze, bloeirijkheid, geur en bottelvorming zijn belangrijke criteria waarop keurmeesters de rozen gedurende 3 jaar op verschillende momenten hebben beoordeeld", vertelde ze. Behalve het rosarium in Boskoop, zijn de keurlocaties Rozenhof Lottum, Rosarium Winschoten, de rozentuin in het Vrijbroekpark in Mechelen (B) en Plantentuin De Kleine Boerderij in Merksplas (B).

Website
Hans de Ruiter nam namens samenwerkingsverband De Ruiter Innovations en Boot & Dart Boomkwekerijen het certificaat voor de heesterroos PINK RICCO AMORINA in ontvangst. Martin Vissers van het Belgische Viva International kreeg de certificaten overhandigd voor miniatuurroos Mini Pinkie en heesterroos Diamantino. Namens Rosen Tantau was Quercus Hanekamp aanwezig voor de certificaten van klimroos Perennial Domino en patioroos Pinocchio. Tot slot was Thomas Proll van Kordes Roses International speciaal uit Duitsland gekomen om vijf certificaten in ontvangst te nemen voor de bodembedekker Alexander van Humboldt en floribundarozen See You in Purple, Phoenix, Nautica en Sunmaid. De Cultuurgroep heeft de keuringen van Excellence Roses onder haar hoede, de KVBC coördineert de keuringen en verwerkt de resultaten. Alle Excellence Roses zijn te vinden op de website van de KVBC.

Klimaatverandering
Daarna was het de beurt aan onderzoekers van Wageningen Plant Research. Jelle Hiemstra gaf een inkijk in de mogelijkheden van klimaatgroen in steden, Herman Helsen vertelde over de invloed van klimaatverandering op insectensoorten en Peter Balk praatte de groep bij over de bodemschimmel Verticillium. De bijeenkomst werd afgesloten met een netwerkborrel. Op dit moment zijn 37 ondernemers lid van de Cultuurgroep voor Rozen en Rozenonderstammen.

Geïnteresseerden kunnen contact opnemen met [email protected] voor meer informatie.

bron: Anthos

Publicatiedatum: