Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Resultaten en onderzoeksrapport benchmark en assortimentsvergelijking Poinsettia 23-24

Het onderzoeksrapport van de benchmark en assortimentsvergelijking poinsettia 23-24 is nu beschikbaar. De uitslag werd bekendgemaakt tijdens een drukbezochte bijeenkomst op 18 januari. Voor de Benchmark zijn dit seizoen in totaal 52 inzendingen van 20 verschillende bedrijven binnengekomen. Het ging hierbij om 25 verschillende cultivars. Het aantal inzendingen en cultivars lag daarbij aanzienlijk hoger dan afgelopen jaar.Benchmark
Bij de kwaliteitsbenchmark was het uitvalspercentage ten opzichte van vorig jaar historisch laag, namelijk 3,5% nu, tegen 7,8% vorig jaar. In totaal hebben 11 planten van de totaal 312 de eindstreep niet gehaald. Van deze 11 planten zijn de meeste afgeschreven als gevolg van een aantasting op de stam, waardoor de gehele plant uitviel.

De gemiddelde sierwaarde van alle planten van de kwaliteitsbenchmark is uitgekomen op 3,6 op een schaal van 1 (slecht) tot 5 (zeer goed). Dit is 0,1 punt hoger als het vorige seizoen. De algemene winnaar is geworden: Kwekerij Stadsweiden met Fantasy Star

Asortimentsvergelijking
Voor de assortimentsvergelijking zijn dit seizoen 24 rassen getest. Het ging hierbij om 18 nieuwe cultivars en 6 referentierassen. De planten zijn geteeld op twee proefbedrijven: The Mastergrowers en Sonneveld Plants.

Omdat er op de twee proefbedrijven op een verschillende wijze wordt geteeld, kan de eventuele invloed van de teeltomstandigheden in de houdbaarheid tot uiting komen. De resultaten van de assortimentsvergelijking dienen als informatie voor de veredelaars en de telers. Op deze wijze wordt de potentiƫle sierwaarde van een cultivar gescand voordat deze in grootschalige productie gaat.

Bij de assortimentsvergelijking hebben 13 van de 288 planten de eindstreep niet gehaald. Dit komt overeen met een uitvalspercentage van 4,5%. Het uitvalspercentage is een stuk lager in vergelijking met het vorige seizoen (nu 4,5% in plaats van 12,0% vorig jaar) Opvallend: bij de 6 referentierassen is er geen enkele plant uitgevallen. Indien er bij een nieuw ras planten uitvallen kan dit ras niet meer meedoen in de nominatie voor de beste noviteit.

Phantom (PO-335 Red) van Florensis is de meest veelbelovende noviteit is dit jaar geworden. Op basis van de houdbaarheid en beoordelingen in het teelttraject gooide dit ras de hoogste ogen. Bij de assortimentsvergelijk deden de volgende veredelaars mee: Selecta-One, Dummen Orange, Beekenkamp, Lazzeri en Florensis.

bron: Glastuinbouw Nederland

Publicatiedatum: