'Globemaster’ de beste Allium van de keuring op maandag 13 mei

De KAVB organiseert al jaren twee Alliumkeuringen gedurende het seizoen. De eerste van dit jaar was op maandag 13 mei. Voor sommige regio’s wellicht aan de vroege kant, maar het bood in ieder geval de gelegenheid om de vroege soortjes te showen. Helaas waren veel Alliumtelers te druk op hun bedrijf en konden daardoor geen tijd vrijmaken voor de keuring. Jammer, maar de kleine keuring die het uiteindelijk werd, was toch de moeite waard.

Allium 'Globemaster' van Gebr. Valkering kreeg de de 1e prijs in de klasse 50 cm en hoger bij de Alliumkeuring. Deze cultivar heeft in de loop van de jaren een indrukwekkende prijzenkast gevuld - aldus KAVB op Facebook

De jury hield vast aan het prijsprogramma met een prijs voor Alliums hoger dan 50 cm en een prijs voor Alliums lager dan 50 cm.

Allium ‘Globemaster’ van Gebr Valkering uit Egmond aan den Hoef werd de winnaar in de categorie 50 cm en hoger. Perfecte, uniforme vaas en goede kwaliteit. Valkering wist de competitie met A. stipitatum ‘Pink Globe’ van Sjaak de Groot, De Zilk en ‘Purple Sensation’ en de zgn. A. hollandicum ‘Alba’ van Eric Breed, Lisse goed te pareren.

Bij de kleintjes vielen A. materculae en A. shelkovnikovii op van Sjaak de Groot. Verder werden A. jesdianum en A. triquetrum van deze inzender ook tot de categorie 50 cm en lager gerekend. Ook Marius Kesteloo, Breezand zond een pot A. triquetrum in. André Weijers uit Noordwijkerhout deed ook mee in de strijd met Allium ursinum en Allium schoenoprasum. De jury koos tenslotte voor A. shelkovnikovii van Sjaak de Groot als beste van de kleintjes. Drie steeltjes in een klein vaasje, uniform en met zo’n typisch Allium-bolvormige bloeiwijze.

De bloemen zijn nog de gehele week te zien in de showruimte bij CNB in Lisse. Een fotoverslag van de keuring is te vinden op de Facebookpagina van de KAVB. De tweede Alliumkeuring is gepland op maandag 17 juni 2019 bij CNB in Lisse.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven