2300 zonnepanelen geplaatst

Zon vult energievraag bij Heemskerk Plants

Tholen - Heemskerk Plants uit Noordwijk heeft onlangs 2300 zonnepanelen geplaatst. Gezamenlijk hebben deze panelen een piekvermogen van 650.000 kWh. Grofweg komt dat overeen met de jaarlijkse energievraag van de kwekerij, vertelt Loek Teeuwen.

De panelen zijn geplaatst op verschillende daken. Daardoor zijn zij niet allemaal in dezelfde richting gepositioneerd en is op ieder moment van de dag altijd wel een gedeelte min of meer optimaal gelegen. “Het grote voordeel daarvan is dat we de opbrengst kunnen spreiden”, weet Teeuwen. “We willen middelen en niet pieken, want op die manier kunnen we meer eigen stroom gebruiken.”

De energievraag valt niet 1 op 1 samen met de zonactiviteit. “De grootste energievraag hebben wij in de winter. Dan leveren wij de meeste planten uit en draaien alle machines. Tegelijkertijd heb je dan de minste zon en moeten we grijze (dure) stroom inkopen. In de zomer hebben we ook energie nodig, vooral voor de koeling, maar produceren we meer dan we nodig hebben. De extra watts kunnen we terugleveren aan het net. Alles bij elkaar opgeteld en afgetrokken zouden we ongeveer evenveel moeten produceren als dat we verbruiken.”

De panelen zijn geplaatste door EXPIRION, een bedrijf gespecialiseerd in zonnepanelen en in sierteeltland inmiddels geen al lang geen onbekende meer (klik hier voor een overzicht van gedane projecten). De terugverdientijd zou een jaar of zes moeten zijn.

 
Voor meer informatie:
Heemskerk Vaste Planten – Perennials
De Boender 7
2204AE Noordwijk
T: +31-(0)252-340351
F: +31-(0)252-377898
E: loek@heemskerkplants.com
www.heemskerkplants.com 
 
 
Expirion
Van de Woestijneheem 37
2182 WL Hillegom
T: 0252 51 64 20
M: 06 26 93 48 81
E: j.burgerhout@expirion.nl
www.expirion.nl

Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven