Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Leidse prof op les bij Voorhoutse teler

Hoe teel je nu precies bollen? Wat kom je tegen en wat voor middelen gebruik je allemaal. De Voorhoutse bollenteler Jan van der Slot gaf donderdagmiddag Koos Biesmeijer van Naturalis een eerste lesje bloembollen telen.

Biesmeijer is wetenschappelijk directeur van het Leidse Naturalis Biodiversity Center. Hij pleitte tijdens het Flower Science congres in december 2018 voor beter gebruik van het natuurlijk kapitaal in de bollenteelt. Ter plekke werd de afspraak gemaakt om een keer mee te lopen met een bollenteler in het voorjaar. "Om samen te werken aan oplossingen om de biodiversiteit te verbeteren, moet je eerst snappen hoe de bollenteelt werkt", aldus Biesmeijer donderdag op het tulpenveld van Van der Slot Tulips in Woubrugge.

Van der Slot gaf de Leidse professor een lesje over het herkennen en aanpakken van zieke tulpen, de aanwezigheid van de vele vogels tussen de tulpen en de dilemma’s van de telers. Ze moeten hun gewas gezond houden, mogen en willen steeds minder middelen gebruiken maar moeten ook een boterham verdienen. Hij vond een gewillig oor bij Biesmeijer die zich verwonderde over de kennis, passie en het harde werken van de bollentelers. Hij pleitte voor samenwerking tussen wetenschappers en bollentelers. "Samen vinden we wel een oplossing want daar zijn we slim genoeg voor. Het gaat weliswaar slecht met de biodiversiteit maar het mooie is dat het zeker niet hopeloos is."

bron: Flower Science

Publicatiedatum: