Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Demonstratieproef gerberateelt met Mainspring

"Minder water, betere resultaten."

Een hoger watervolume levert niet altijd betere resultaten op. Dit is gebleken uit een spuittechniektest op 12 maart voor de gerberateelt in combinatie met Mainspring, een insecticide voor sierplanten in het open veld. Het resultaat: spuiten met minder water geeft vaak vergelijkbare of betere resultaten.


Gerbera jamesonii Cartwheel Strawberry Twist

De hoeveelheid water die in combinatie met insecticiden mag worden gebruikt, wordt steeds meer gereguleerd. Syngenta Nederland zette een demonstratieproef op om de mogelijkheden met de huidige spuittechniek te demonstreren. Alle Nederlandse gerberatelers werden op 12 maart uitgenodigd voor een informatiebijeenkomst over spuittechnieken en om de proef te bekijken. De bijeenkomst werd georganiseerd in samenwerking met Erik Mooij (zelfstandig begeleider van gewasbescherming in de glastuinbouw) en Royal Flowers in Moerkapelle.

Doel van de proef
Het belangrijkste doel van de test was om te onderzoeken of het watervolume kan worden verlaagd wanneer Mainspring wordt gebruikt. Om de resultaten beter zichtbaar te maken, werd er gebruik gemaakt van Helios: een fluorescerende formule die de spray zichtbaar maakt onder UV-licht.

Op 12 maart werden verschillende watervolumes getest, variërend van 600 tot 2.000 liter. Normaal gesproken worden watervolumes van 1.500 liter per hectare of meer gebruikt in de gerberateelt. Daarom werden de volgende hoeveelheden, snelheden en druk getest:

Object Snelheid km/u Druk bar l/min/row l/ha Opmerkingen
A 2.48 6 5.88 2060 Op en neer
B 2.28 4 5.09 1780 Op en neer
C 3.33 4 5.09 1326 Op en neer
D 3.33 4 5.09 665 Enkel

Resultaten
De test toonde aan dat er een hoger risico is dat het product van het blad zal afdruipen wanneer er hogere watervolumes worden gebruikt. Op de objecten A en B (2060 en 1780 liter per hectare) was duidelijk zichtbaar dat de spray naar de randen van het blad droop en zelfs gedeeltelijk van het blad afdroop.

Bij de objecten C en D (1326 en 665 liter per hectare) vielen de druppels niet van de plant af, maar een goede bedekking van de plant was nog steeds zichtbaar. Een bijkomend voordeel is dat als het watervolume per hectare wordt verlaagd door een hogere spuitsnelheid aan te houden, een aanzienlijke hoeveelheid tijd kan worden bespaard.


Hoewel de voorkeur vaak uitgaat naar het gebruik van meer water, zagen telers zelf onder het UV-licht dat meer water niet altijd beter is: het product gaat onnodig verloren omdat het van de plant afdruipt. De proefresultaten laten ook zien dat in veel gevallen een vermindering van het spuitvolume in veel gevallen gelijkwaardige of zelfs betere dekkingsresultaten oplevert, wat het effect van het product positief beïnvloedt.

Voor meer informatie:
Syngenta Flowers
Publicatiedatum: