Alaska: Stoppen met visexcursies om pioenen te gaan telen

Na 40 jaar visexcursies met een charterboot te hebben georganiseerd in Homer, Alaska, besloten Gerri Martin en haar man Sean een pensioenplan op te zetten hoewel dit zeker niet betekent dat ze het rustiger aan zijn gaan doen.

Ze besloten namelijk een compleet nieuw bedrijf op te gaan zetten.


Foto: Diamond Ridge Peonies

Dit is inmiddels het zesde jaar dat ze pioenen telen op hun bedrijf van 15ha dat uitkijkt op Kachemak Bay. Diamond Ridge Peonies is een 'Certified American Grown' teeltbedrijf en nu de Gerri en Sean echt aan het stoppen zijn met hun visbedrijf, North Country Halibut Charters, begint het bedrijf echt goed te lopen.

Het is het hoogtepunt van een plan dat jaren geleden tot stand kwam, toen het stel begon na te denken over hun toekomst. Het idee voor Diamond Ridge Peonies ontstond tijdens een gesprek dat Gerri Martin had met een vriendin.


Gerri Martin laat de pioenen zien die ze nu telen.

“Ik was tegen een vriendin aan het mopperen over dat ik het organiseren van visexcursies best zat was en zij zei: "Je zou ook pioenen kunnen gaan telen. Dan kun je 's ochtends met je kopje koffie in je hand de bloemen zien groeien."

"Dat klonk me als muziek in de oren."

In die tijd werden pioenen net populair in Alaska. In de vroege jaren 2000 bleek uit een onderzoek van de overheid dat de bloemen floreerden in de lange zomerdagen in de Amerikaanse staat en dat ze geoogst konden worden in juli en augustus, een tijd wanneer in de rest van de wereld de pioenen al geteeld en verkocht waren. Dit valt ook samen met het zomerse trouwseizoen, waarbij de grote, opvallende bloemen perfect passen. En de bloemen zijn lichtgewicht en ideaal voor export via luchtvracht. Alaska ging daarom ook van nul pioentelers in 2004 naar meer dan 200 in 2014.


Diamond Ridge Peonies teelt op een gebied van 15 hectare naast Kachemak Bay, een perfecte plek om deze prachtige pioenen te telen.

Gerri en Sean werden een paar jaar na Gerri's gesprek met haar vriendin echter serieus over de pioenenteelt. Ze wisten dat de 15 hectare die ze bezaten ideaal zou zijn voor het telen van de bloemen en het gebrek aan teeltervaring schrok ze niet af.

Ze meldden zich aan bij de Alaska Peony Growers Association om meer te weten te komen over de teelt en maakten deel uit van het programma voor nieuwe telers dat de vereniging had opgezet. Het stel kwam erachter dat de gemeenschap van Alaskaanse pioenentelers zeer bereid waren om nieuwkomers te helpen. 

“De mensen zijn enorm behulpzaam als je start in deze nieuwe sector," zegt ze. "Als je dan toch pioenen gaat telen, wil iedereen dat je de beste pioenen kunt telen die er zijn. Iedereen moedigt je aan."

Gerri Martin vertelt dat het opstarten van een pioenenteeltbedrijf meer langzaam dan moeilijk is. Drie jaar na het planten van de eerste zaden verkocht de familie Martin enkele bloemen bij de kiosk van hun visbedrijf. Pas in het vierde jaar werd het echt een bedrijf.

“Het vierde jaar was belangrijk voor ons," zegt ze. "We waren enorm blij dat we al onze bloemen konden verkopen. "De velden stonden helemaal vol met bloemen en dat was prachtig om te zien."

Vorig jaar heeft de familie Martin meer dan 40.000 bloemen geoogst en ook dit jaar kijken ze weer uit naar een uitstekende oogst.

Voor de afzet van hun bloemen zijn de Gerri en Sean Martin afhankelijk van verschillende grote groothandelaren. Maar ze verkopen de bloemen ook via het internet en zorgen voor publiciteit via Instagram en Facebook.

“We willen allemaal het liefst bloemen verkopen aan stellen die gaan trouwen, want dat betaalt het best," vertelt Gerri. "Maar vorig jaar hadden we 40.000 bloemen en zoveel bruiden zijn er niet en daarom moeten we het afwisselen. Gelukkig is onze balans redelijk goed."

Het heeft heel wat voeten in de aarde gehad om Diamond Ridge Peonies van de grond te krijgen, maar al met al is dit proces redelijk soepel verlopen. Gerri Martin zegt dat dit komt omdat zij en haar man al 40 jaar een eigen bedrijf hebben gehad.

“We weten hoe we moeten netwerken, want dit doen we al jaren," vertelt ze. "Het is een ander bedrijf in een andere sector, maar toch werken veel dingen hetzelfde."

Gerri en Sean verwachten dat één van hun twee zonen in de toekomst de functie van bedrijfsmanager over zal gaan nemen. Hun andere zoon is kapitein op een visboot. Voor nu zijn ze dan ook heel tevreden met hoe het gaat.

“We zijn nu waar we willen zijn. Ons potentieel groeit hier op onze velden."

Voor meer informatie:
American Grown Flowers
916.441.1701
info@americangrownflowers.org
www.americangrownflowers.org


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven