Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Nagenoeg alle glastuinbouwteelten in alle regio’s zijn fossielvrij te realiseren

Voor nagenoeg alle teelten in de glastuinbouw in alle regio’s zijn fossielvrije scenario’s te bedenken. Indien de komende jaren de prijzen voor energiedragers zoals gas en elektra gaan stijgen door marktontwikkelingen of door toeslagen op de marktprijs, kan geld worden bespaard op de bedrijven door over te schakelen op fossielvrije opties. Onderzoekers van de business unit Glastuinbouw van Wageningen University & Research hebben voor 6 voorbeeldteelten fossielvrije opties opgesteld.

Wageningen University & Research bekeek de belichte en onbelichte teelt van tomaat, chrysant, alstroemeria, warme potplant en radijs. Voor deze teelten zijn verbruiksprofielen opgesteld voor de warmte-, elektriciteits- en CO2-vraag, uitgaande van de huidige kas en teeltwijze, maar ook voor een kas met extra energiebesparende technieken zoals LED-verlichting, ontvochtiging met voelbare warmteterugwinning en extra schermen.

Vervolgens is de warmtevraag voor de 6 teelten ingevuld met een combinatie van warmte uit een warmtenet, de inzet van geothermie of een warmtepomp. Door adviseurs van AAB NL zijn met behulp van ketelhuis simulatie de kosten voor de verschillende combinaties in beeld gebracht. Deze kosten zijn bepaald voor 3 prijsscenario’s: een referentie scenario op basis van de prijzen van nu, een transitiescenario over 10 jaar en een eindscenario waarin geen fossiele brandstoffen meer ingezet kunnen worden vanaf 2040.

Bij het huidige prijs niveau is de inzet van WKK voor warmte en elektra de beste optie. Aanvullend is fossielvrije warmte uit bijvoorbeeld geothermie of biomassa aantrekkelijk dankzij SDE+ subsidie. Bij stijgende energieprijzen kan de situatie snel omslaan. Vooral de inzet van een warmtepomp, die gebruik maakt van warmte uit oppervlaktewater, komt vaak naar boven als een aantrekkelijk alternatief. Investeringen in energiebesparing kunnen vooral in toekomstige prijsscenario’s meehelpen om de kosten te verlagen.

Zie voor meer informatie het rapport Tuinbouw in Nederland fossielvrij op de website van Kas als Energiebron.

tekst: Kas als Energiebron

Publicatiedatum: