Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Fotoreportage Myplant & Garden 2018

De vijfde editie van de Myplant & Garden zit er weer op. Vrijdag sloot de Fiera Milano zijn deuren van een wederom drukbezochte beurs. In slechts vijf jaar is de beurs uitgegroeid tot een van de grootste B2B tuinbouwbeurzen in Italië met een jaarlijks stijgend aantal standhouders en bezoekersaantallen. Dit jaar stonden er maar liefst 733 standhouders (waarvan 58 Nederlanders) en werden er 20.100 (+16,5% vergeleken met 2018) bezoekers verwelkomd. De beurs lijkt de Italiaanse tuinbouwsector weer een zetje in de positieve richting te geven.

Fred Koning en Kees Kapiteijn van Kapiteyn, dat al sinds 1963 op de Italiaanse markt actief is; Theun Brinksma en André van den Bosch van Veiling Rhein-Maas, die met liefde meer Italiaans product zou willen aanbieden; Alex Duindam van Piet Vijverberg, ook voor het eerst op Myplant; en Marcel van Steekelenburg van HilverdaKooij, eveneens voor het eerst op Myplant en vooruitlopend op de fusie met Florist, nu al vast saampjes in een stand


Klik hier voor de fotoreportage

2018: lastig jaa
Het afgelopen jaar heeft de Italiaanse kweker een lastig jaar gehad, voornamelijk door de ongewone weersomstandigheden. Het was een koud voorjaar en een lange droge en hete zomer. Dit had een negatief effect op de vraag naar planten. 2018 eindigde nat, koud en donker, maar 2019 ging gelukkig goed van start met een stuk meer zon vergeleken met vorig jaar. Het geeft hoop voor een goed voorjaar. Daarnaast zijn de bloemenkwekers en export/importeurs ook tevreden met het begin van dit jaar. Ondanks het feit dat Italië in een recessie zit, hebben ze een goede Valentijnsdag verkoop gehad. Dit geeft dan ook weer goede hoop voor 8 maart (Vrouwendag) een belangrijke dag in Italië.


Ook was er een cameraploeg aanwezig op de Myplant & Garden en ze hebben een 1.5 minuut "teaser" gepubliceerd. Het uiteindelijke resultaat zal binnenkort gepresenteerd worden. 

Goede hoop 2019
Niet alleen vorig jaar, maar die jaren ervoor waren ook lastig voor de gehele Italiaanse sierteeltsector, maar nu schijnt het echt weer de goede richting op te gaan, merken velen. De positieve groeivooruitzichten ware al gebleken uit een recente studie van Euromonitor International opgezet in opdracht van Myplant & Garden. Zij voorspellen een constante groei in de verkoop tot en met 2022, die weer de waarde van 2010 zal halen (3 miljoen euro). Ook wanneer we spreken met de standhouders horen we dat velen toch hebben kunnen groeien in de afgelopen lastigere jaren. En ze zien nog veel meer mogelijkheden voor verdere groei. 

Groeiende beurs
Men is ook blij dat er eindelijk weer een goede beurs in Italië wordt georganiseerd na meer dan15 jaar. En dit verklaart waarschijnlijk ook de sterke groei van de beurs, niet alleen in het aantal standhouders en vierkante meters beursvloer, maar ook het aantal bezoekers. Sinds de eerste editie van de beurs, in 2015, is het aantal standhouders meer dan verdubbeld naar 733 en de beursvloer van 25.000 m2 naar 45.000m2 gegroeid. De bezoekersaantallen zijn bijna verdriedubbeld: van 7.500 in 2015 naar 20.100 in 2019.

Wat viel nog meer op?
Wat viel nog meer op aast het hogere aantal standhouders en bezoekersaantallen? Italianen zijn bloemen- en plantenliefhebbers. Ze houden van grote bloemen en planten in felle kleuren. Daarnaast zijn niet alleen de felle kleuren in bloemen en planten belangrijk, ook de potten. Volgens de meeste toeleveranciers doen de gekleurde plastic potten het het beste in Italië.

En hoe staat het dan met de milieuvriendelijke alternatieven qua verpakkingen in Italië? Op de IPM Essen in Duitsland struikelde men over deze alternatieven, maar in Italië is het volgens velen nog geen hot topic, maar ze zien er wel een goede toekomst voor. Vele kwekers die naar Duitsland exporteren bijvoorbeeld toonden interesse. 

Daarnaast viel op dat groene planten het goed doen en bruiloften een belangrijk thema is. Vele Nederlandse bloemenkwekers presenteerden hun producten die veel gebruikt worden voor bruiloften in Italië en ze merken op dat het land zich steeds meer gaat positioneren als "Trouwland". 

Benieuwd naar wat er nog meer gepresenteerd werd? 

Klik hier voor de fotoreportage

Voor meer informatie
Myplant & Garden
myplantgarden.com