Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Terugblik op 2018, het jaar van de waterschaarste

“Vraag naar natriumverwijderingssystemen heeft hoge vlucht genomen”

Het afgelopen teeltseizoen heeft het belang van hergebruik van water wederom aangetoond. Deze zomer was de warmste zomer in minstens drie eeuwen. Naast dat het zo warm was, viel er gemiddeld 105 millimeter aan regen in de maanden juni, juli en augustus waarbij 220 millimeter in deze periode normaal is. Deze zomer zit in de top 5 van droogste zomers sinds het begin van de twintigste eeuw.

Dit heeft voor nogal wat (filter)uitdagingen gezorgd bij de tuinbouwbedrijven, zag Moor Filtertechniek. Micha van Nieuwkerk: "In het teeltseizoen ontstond bijvoorbeeld door langer recirculeren, vanwege waterschaarste, ophoping van natrium. Afhankelijk van de zoutgevoeligheid van de teelt kan natrium in meer en mindere mate voor teeltschade zorgen. Andere problemen die ontstonden waren verslijming van het druppelsysteem waardoor de kwaliteit van het water achteruitging. Vanwege waterschaarste werd bijna al het water op het bedrijf gehouden waardoor door onder andere (organische) vervuiling het watergeefsysteem vervuilde."

Bij Moor Filtertechniek zagen ze dat de inzet van bandfilters, die waren aangeschaft om door nul-emissie aan het lozingsbesluit te voldoen, zeer nuttig waren. “In verschillende situaties zijn bandfilters toegepast, zoals bij het filteren van slootwater om organische vervuiling, tussen de 5 en 80 micron, uit het water te verwijderen. Of bij het filteren van algen en verslijming uit druppelsystemen zodat het zuurstofgehalte in het gietwater op niveau blijft. En om vervuiling van vervuiling van silo’s door het filteren van terugspoelwater van diverse filters te voorkomen.” De bandfilters hebben hun nut in deze periode dus wel bewezen. “Dat geldt evengoed voor de systemen die natrium verwijderen en tevens water terugwinnen. Ook deze zijn van groot nut geweest in deze hete en droge zomer.”

Aan het einde van het teeltseizoen is een toenemende vraag ontstaan naar systemen voor natriumverwijdering, zoals Poseidon, naar omgekeerde osmosesystemen om goed gietwater te creëren en bandfiltratiesystemen voor het optimaliseren van waterstromen en om eventueel nul-emissie te realiseren. “Met name de vraag naar natriumverwijderingssystemen heeft een hoge vlucht genomen, getuige het aantal aanvragen aan het einde van dit jaar”, sluit Micha af.

Voor meer informatie:
Moor Filtertechniek
www.vanderendegroep.nl

Micha van Nieuwkerk
06 1499 7717
mn@moor.nl 

 

Publicatiedatum: