Agriom selecteert in Italië veelbelovende hibiscusrassen voor Zuid-Europa

Veredelingsbedrijf Agriom uit De Kwakel selecteerde voor de Hibiscus Werkgroep eind november twaalf hibiscusrassen uit de klonenproeven bij Piante Keicher in Italië. Na een tweede, uitgebreide testfase komt een deel van de nieuwe rassen in 2020 voor Zuid-Europese telers beschikbaar.

Agriom voert sinds vier jaar klonenproeven uit bij Piante Keicher, het bedrijf van Dieter Keicher in het Italiaanse Latina. (Fotocredtis: Agriom/Jan ten Brinke)

"Het zijn stuk voor stuk planten die uitblinken qua plantopbouw, bloemkleur, bladvorm  en bladkleur en speciaal geschikt zijn voor de teelt onder zuidelijker klimaatcondities", vertelt potplantenspecialist Jan ten Brinke van Agriom. "Bijvoorbeeld deze met die felgele bloemen en een rood hart, dat toont heel mooi en hij heeft bovendien prachtige kaarsen", wijst hij. "En die plant daar met dat compacte, glimmend groene blad en abrikooskleurige bloemen met een roze hart, dat is een bloemkleur die we nog niet hebben. Het is dus écht een aanvulling van ons sortiment Sunny Cities."

In totaal selecteerde Ten Brinke samen met Dieter Keicher twaalf planten uit de klonenproeven. Dieter Keicher leidt het bedrijf in het Italiaanse Latina waar de klonenproeven sinds vier jaar worden uitgevoerd. Agriom, Piante Keicher en een aantal gerenommeerde Nederlandse hibiscustelers vormen samen de Hibiscus Werkgroep die de Sunny Cities lijn op de markt brengt.

Opvallende keuze
Voor een volgende proef worden aan de twaalf selecties nog enkele planten toegevoegd uit testen van een voorgaand jaar. "Zoals bijvoorbeeld Amalfi en Verona", vertelt Ten Brinke. "Deze twee werden eerder al door de deelnemende Nederlandse kwekers van de Hibiscus Werkgroep geselecteerd en komen in 2019 voor kopers op de veiling beschikbaar."

Ten Brinke noemt het opvallend dat de plantkeuze van Noord-Europese kwekers in die twee gevallen overeenkomt met de selecties voor de Zuid-Europese markt. In Noord-Europa worden de wat snellere rassen geteeld, rassen die in Zuid-Europa te snel in bloei komen en dus ook te snel uitgebloeid zijn, legt hij uit. "Maar ik zie dat Noord-Europese kwekers nu toch ook steeds meer kiezen voor tragere rassen omdat die langer bloeien en beter van kwaliteit zijn."

Beste van het beste
In 2019 worden de geselecteerde planten in grotere aantallen nog een keer bij Dieter Keicher en andere kwekers in Italië en Spanje uitgetest. Ten Brinke schat dat in 2020 een stuk of vier soorten overblijven en beschikbaar komen voor telers in Zuid-Europa. "Dat is dan wel het beste van het beste. We testen onze rassen meerdere seizoenen om zekerheid te kunnen geven. Want we willen dat de rassen die we op de markt brengen, voldoen aan de verwachtingen."


Voor meer informatie:
Agriom
Achterweg 58a
1424 PR De Kwakel
www.agriom.nl

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven