Pieter Mertens, Deroose Plants & Exotic Plant

VS (FL): "We groeien sneller dan de ruimte waarover we beschikken"

"We groeien sneller dan de ruimte waarover we beschikken". Dat zet Pieter Mertens, productiemanager bij Deroose Plants & Exotic Plant in Apopka, Floriada. Reden voor deze leverancier van jonge planten uit te kijken naar mogelijkheden om de kwekerij van 3,6 hectare binnen afzienbare tijd uit te breiden. Vorige maand brachten we hen een bezoekje. 

Pieter Mertens in een volle kas

Deroose Plants in Apopka
Het verhaal van Deroose Plants Inc in Apopka begint in 1994, waar het bedrijf slechts 13 jaar na de oprichting in België een vestiging opende. Ze begonnen in een gehuurde low-tech kas en kochten snel daarna een tweede kas aan. In 2001, toen Mertens in het bedrijf kwam, bouwde men (i.s.m. Dalsem) een glazen high-tech kas van 3,7 hectare. Daarmee waren waren ze één van de eersten in de streek. "Eerst was de gemeenschap tegen de bouw van deze kas, maar later werd men er juist  trots op, toen we de Environmental agricultural award van Florida wonnen voor het opvangen en het hergebruiken van regenwater." Naast de 3,7 hectare glas teelt Deroose Plants ook nog in een schaduwkas van 3 hectare en een dubbele plastic kas van 0,3 hectare. 

Van links boven mee met de klok: bekerplanten die aan het plafond hangen in de verwerkingsruimte; een bromelia uit weefselkweek; twee silo's met regenwater; en een kijkje in de kas.  

Stijgende vraag 
De kas in Apopka is voor de helft gevuld met jonge planten, die men verkoopt aan andere kwekers, en voor de andere helft met 'finished plants', planten die het handelskanaal in kunnen. Naar eigen zeggen heeft men sinds 2001 de vraag steeds verder zien toenemen.

Soms wordt Florida geteisterd door orkanen. Dat stelt bijzondere eisen aan een kas. Deroose heeft de constructie berekent op een windbelasting van 110 mijlen per uur, wat toch nog toe voldoende solide gebleken is.

In 2008, tijdens de financiële crisis in de VS, daalde ook bij Deroose de omzet, maar men kwam de moeilijke jaren goed door. Later werd Deroose opgekocht door het Belgische Siat Group, een set bedrijven dat met name actief is in de productie van palmolie en rubber. In 2017 werd ook Exotic Plant aangekocht en zag Deroose het klantenbestand verder uitbreiden.

Stekken steken

Assortiment
Door de aankoop van Exotic Plant breidde ook het assortiment uit. Op dit moment bestaat het assortiment uit o.a. bromelia's, vetplanten, phalaenopsis, spathiphyllum, vleesetende planten, grassen, Kalanchoë, alocasia, cannaplanten, calathea, anthurium, cordyline, zanthedeschia en kurkuma.

Hoewel Deroose gebruik maakt van heel wat technieken en machines in de kas, gebeurt het stekken nog steeds manueel. "We hebben een heel uitgebreid assortiment en er bestaat voorlopig nog geen machine - of we hebben er nog geen gevonden - die zo veel verschillende variëteiten kan behandelen."

Vetplanten in de mode
Deroose Plants staat bekend als de grootste leverancier van jonge bromeliaplanten ter wereld en bromelia's maken nog steeds het grootste deel uit van de jonge planten productie. De laatste jaren nam echter vooral de productie van vetplanten aanzienlijk toe. " Ongeveer vijf jaar geleden hadden we geen enkele vetplant in de kas en nu is een derde ervan met vetplanten gevuld." Bovendien wordt de helft van de vetplanten voor het verlaten van de tuin voorzien van allerlei toegevoegde waarde.

Uitbreidingsplannen
Vanwege de snel stijgende vraag zoekt Deroose naar uitbreidingsmogelijkheden. "Op deze locatie is het nog mogelijk met ongeveer een derde uit te breiden. Verder zullen waarschijnlijk elders moeten gaan huren of aankopen."

DeRoose Planten
Naast België en de VS heeft DeRoose Plant ook een productielocatie in China. Het grootste deel van hun weefselkweek is afkomstig uit deze Chinese vestiging en wordt gestekt en gekweekt op de andere locaties. Het assortiment van Deroose Plants China vindt zijn weg naar alle hoeken van de wereld. Onderzoek en productontwikkeling vindt plaats op locatie in België. Het veredelingswerk wordt uitgevoerd in samenwerking met verschillende veredelaars over de hele wereld. 

Voor meer informatie
Deroose Plants
Pieter Mertens
Email: pieter.mertens@derooseplantsusa.com   
www.derooseplants.com   


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven