Tholen - Je kunt deze weken niet om de zaadindustrie heen. Ook niet op de vaderlandse tv. Gisteravond op NPO2 een uitzending van 'Stand van Nederland' met daarin onder andere veredelaar Rijk Zwaan en het Centrum voor Genetische Bronnen (CGN) van Wageningen University and Research. 

Bekijk hier de uitzending.


Michiel Zwaan, Rijk Zwaan.

In de uitzending, waarin er ook werd stilgestaan bij de grootschalige Nederlandse export van stierensperma, kwamen Michiel Zwaan van Rijk Zwaan en Sipke Joost Hiemstra, directeur van het CGN, aan het woord. Zij stonden stil bij de enorme ontwikkelingen die de veredelingssector doormaakt en het belang van groentenveredeling voor de wereldvoedselvoorziening. 

Sipke Joost Hiemstra, CGN.

Bij het CGN hebben ze voorraden van zaden van rassen uit het verre verleden. Hiemstra: "Zonder zadenbanken lopen we op termijn gevaar met de voedselzekerheid wereldwijd. De genenbank is de basis om op terug te vallen en om uit te putten bij de ontwikkeling van bijvoorbeeld nieuwe resistentie." Zwaan is er ondertussen van overtuigd dat ook de groeiende wereldbevolking in 2050 nog goed gevoed kan worden. Oude rassen uit het CGN kunnen daarbij helpen, bijvoorbeeld op het gebied van resistentie. "Met de ontwikkeling in de veredeling die wij nu doormaken, denken wij ook dan de wereldbevolking van voldoende gezonde groenten te kunnen voorzien."