Grote variatie op siergrassenshow in Lisse

CNB en KAVB organiseren samen een keuring van siergrassen op maandag 24 september 2018 in Lisse bij CNB. CNB heeft in aanvulling de CNB Siergrassendagen van 24 tot en met 28 september.

Vijf verschillende inzenders zorgden samen voor een grote variatie. De week voorafgaand aan de keuring is er beste veel regen en wind geweest, waardoor er beschadigingen kunnen ontstaan waardoor net de tentoonstellingskwaliteit niet gehaald wordt. Gelukkig hadden alle inzenders hun uiterste best gedaan om een prachtige kwaliteit neer te zetten, zodat het een pracht van een show is geworden.

Er waren twee prijsvragen: de beste pot en de beste vaas.

Bij de siergrassen op pot was er duidelijk een kopgroep van potten die qua beoordeling dicht bij elkaar kwamen. Zo vielen Schizachyrium scoparium ‘Smokey Purple’, Cortaderia selloana ‘Junior’ en Miscanthus sinenis ‘Morning Light’ direct op. Alle drie van de combi Eikholt Kwekerijen en Stauden Peters. Daarnaast was de jury zeer enthousiast over de combinatie van twee siergrassen op één pot van inzender Kwekerij Mesker uit Nieuw Annerveen. De pot met Miscanthus sinensis ‘RCMESK1’ en Carex ‘Feather Falls’ zag er fantastisch uit en kreeg een Gouden medaille. Leuk zo’n combinatie van een opgaande plant met een meer hangende plant. Van de drie topper kreeg ‘Morning Light’ van Eikholt Kwekerijen en Stauden Peters de 1e prijs. Mooi fijn groen blad met een strakke witte lijn en dat in topkwaliteit. Cortaderia ‘Junior’ kreeg de 2e prijs. Een aangenaam compacte Cortaderia met stevige pluimen. Exceptio uit Boijl liet twee fraaie potten Carex zien: ‘Feather Falls’ en ‘Ribbon Falls’. Kwekrij Mesker showde nog Miscanthus ‘Navajo’ en ‘RCMESK1’. De combi Eikholt Kwekerijen en Stauden Peters lieten een groot sortiment op pot zien.

Bij de siergrassen op de vaas zag de jury ook een kopgroep van drie: Panicum ‘Northwind’, Panicum ‘Heavy Metal’ en Panicum ‘Squaw’, alle drie van inzender A.P.J. Meiland uit Hillegom. Uiteindelijk prefereerde de jury de ‘Northwind’ die goed op lengte was, mooi blauwig blad, sierlijk en van prima kwaliteit. Kortom die kreeg de 1e prijs. Meiland bracht een groot sortiment op vaas. A. Wijers uit Noodwijkerhout deed bij beide prijsvragen mee en bracht o.a. Calamagrostis brachysticha met ijle pluimen.

Een fotoverslag van deze keuring is te vinden op de Facebookpagina van de KAVB. De show is de gehele week nog te zien bij CNB in Lisse. Het biedt een goede kans om de variatie binnen de siergrassen nog eens goed te zien. Er zijn talrijke mogelijkheden om siergrassen te benutten in tuin, patio of binnenshuis in boeketten of bloemstukken. In dit jaargetijde brengen ze goed kleur in tuinen, parken en rotondes.

Kortom deze siergrassen zijn echt grassen voor de sier !

bron: KAVB


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven