tentoonstelling geopend van 13 oktober 2018 tot 14 januari 2019

Fotograaf Carla van de Puttelaar presenteert Ophelia-serie in Museum de Zwarte Tulp

Museum De Zwarte Tulp in Lisse toont van zondag 13 oktober 2018 tot zondag 14 januari 2019 werk van kunstenaar/fotograaf Carla van de Puttelaar. In haar Ophelia-serie combineert zij liefde, leven en dood op een theatrale manier. Ze fotografeert vooral vrouwen, vaak naakt en soms in combinatie met bloemen.

Van de Puttelaar maakt portretten in opdracht en op eigen initiatief, maar werd vooral bekend door haar vrije werk over het vrouwelijk lichaam. Dit kenmerkt zich door een vervreemdende sensualiteit. Ze vindt haar inspiratie in de Nederlandse schilderkunst van de Gouden Eeuw, in oude portretfotografie en in de Japanse prentkunst van bijvoorbeeld Utamaro.

Hamlets geliefde 

Ophelia was de tragische geliefde uit Shakespeares Hamlet die verdronk nadat ze uit een wilg in een beek was gevallen. Ze werd drijvend tussen de bloemen gevonden. Zelf zegt Van de Puttelaar hierover: “Ophelia heeft kunstenaars al eeuwenlang geïnspireerd en het legendarische schilderij van John Everett Millais heeft dit nog meer versterkt. Het thema heeft sensuele, theatrale en kwetsbare componenten in zich die aansluiten bij mijn werk”. 

“Al heel lang speelde Ophelia door mijn werk heen, en al lang geleden kwam ik haar tegen bij de Pre-Raphaelites. Maar pas in 2017 kwam het thema tot volle bloei toen vrouwen en bloemen en planten in mijn werk bijeen kwamen. De verstilling die ik voelde, bloemen op de huid, de wingerd slingerend over curven, overgenomen, opgenomen in diep zwart in overgave aan een andere wereld.” 

De Ophelia-serie is een derde in een reeks van hommages aan belangrijke inspiratiebronnen. Eerder maakte ze series fotowerken geïnspireerd op Lucas Cranach de Oude (1472 – 1553) en op Rembrandt van Rijn (1606 – 1669) die in diverse musea en galeries in binnen- en buitenland te zien zijn geweest.

Op de tentoonstelling is veel nieuw werk te zien: grote fotowerken waarin het Ophelia-thema de hoofdrol speelt. Onder de kunstwerken bevindt zich een enorm tulpenbed van bijna vier meter breed. Wellicht het grootst bekende fotowerk met tulpen. Het sluit daarmee prachtig aan op het thema van het museum. 

Daglicht 

Carla van de Puttelaar is geboren in 1967 in Zaandam. Zij studeerde van 1991 tot 1996 aan de Gerrit Rietveld Academie. Voor haar eindexamenwerk won zij de Esther Kroon-prijs. In 2002 won zij een basisprijs als genomineerde voor de Prix de Rome. Alle foto’s ontstaan bij daglicht. Naast fotograaf is ze ook kunsthistoricus en curator van tentoonstellingen.

De tentoonstelling wordt opgedragen aan Peter Kok, die op 8 september overleed. Hij was Ambassadeur van het Koninkrijk der Nederlanden in Ierland, een vriend van Carla en een talentvol amateurfotograaf van veelal tulpen. Peter Kok gaf Carla de tulpen waaruit de foto van het tulpenbed is ontstaan.

 

Carla van de Puttelaar - Ophelia 
Fotografie van Carla van de Puttelaar 
Museum de Zwarte Tulp 
Heereweg 219, 2161 BG Lisse

 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven