Gerard van Wijk, Hoog Bos

Hoog Bos bouwt 8.000 meter kas voor eigen stekproductie

Tholen - Phalaenopsis kweker Hoog Bos uit Nieuwaal gaat binnenkort zo’n 8000m2 bijbouwen t.b.v. de stekproductie. "Normaal gesproken is het stek van stekleverancieren zo’n 20 tot 24 weken oud, maar wij willen stek gaan produceren van 24 tot 30 weken oud. Telen met meer volwassen uitgangsmateriaal zorgt er namelijk voor dat de kwaliteit van de plant nóg beter wordt.”

Dat vertelt Gerard van Wijk, directeur & eigenaar van Hoog Bos. In de markt onderscheidt deze kweker zich met de meertakkers, met name vier- en vijftakkers. Elke week rollen 15.000 stuks viertakkers de deur uit, in maar liefst 10 verschillende variëteiten en kleuren.

Reden voor de investering is dan ook primair het kunnen inzetten op onderscheidend vermogen en kwaliteit. “We zijn een commercieel bedrijf, maar op deze investering zullen we niet direct iets verdienen. Het is puur bedoeld om de kwaliteit van de plant op een nieuw, hoger niveau te kunnen brengen."

Hoog Bos is een relatief nieuwe kweker, die op de kop af pas vijf jaar meedraait. "De eerste twee waren bovendien een periode van ‘je draai vinden’ en de teelt goed in de vingers krijgen. “Daarnaast zijn we nu anderhalf jaar aan het testen met het maken van eigen stekmateriaal. Op basis daarvan weten we uit eigen ondervinding dat uit volwassener stek sterkere planten te kweken zijn.”

Binnenkort wordt met de (aan)bouw begonnen, in maart moeten de eerste stekken opstaan. “Eenmaal in bedrijf heeft dit als extra voordeel dat we hierdoor een stuk sneller en flexibeler kunnen zijn, en gemakkelijker kunnen switchen als we een ander soortje willen kweken. We zijn simpelweg niet meer afhankelijk van derden.”

Afgelopen vijf jaar heeft Gerard zelf met meer dan 2500 variëteiten getest. Op basis daarvan heeft men een selectie gemaakt, en dat is het huidige assortiment. “Nu we een degelijk bedrijf en een goeie naam hebben opgebouwd, is het ook zaak dat vast te houden en uit te bouwen. De norm op het moment is 4 takken en 24+ knoppen. In de nabije toekomst willen we dat naar 28+ gaan brengen.”

Naast het bedrijf van Gerard is kwekerij VW Orchids van broer Kees gelegen. Deze maakte twee jaar geleden de overstap van rozen op orchideeën. Samen kunnen zij zaken als energie en transport regelen, waar beide dan ook profijt van hebben. Die samenwerking wordt met de nieuw te bouwen kas, die als aparte bv “Jong Bos bv” beiden van stekmateriaal zal gaan voorzien, nog verder uitgebouwd.


Voor meer informatie:
Hoog Bos
Hogeweg 4a
5313 Ba Nieuwaal
T: 0418 - 745 100
E: info@hoogbos.com
www.hoogbos.com 


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven