Fotoreportage FlowersExpo Moscow 2018

Tholen - Afgelopen week vond de FlowersExpo Moscow plaats, waar niet minder dan 420 bedrijven uit 30 verschillenden landen acte de présence geven. Uiteraard waren de Nederlanders goed vertegenwoordigd en ook de producenten uit Zuid-Amerika en Afrika, maar opvallender is dat bijna de helft van de standhouders bestond uit Russische bedrijven. 190 stuks maar liefst en dat is 12 procent meer dan vorig jaar.

Klik hier voor onze fotoreportage


Walter Gerretzen en Polina Efimova van Aardse Orchids; Ronald
OIsthoorn van Arcadia, samen met Jaap Moerman van Moerman Lilium (samen in de stand van Decorum); Patty Zuidgeest, Florein Gerbera; en Maria Zaborskaya, Bart Tesselaar en Cesar Guzman van Könst Alstroemeria

Daarnaast was met name Ecuador met 49 bedrijven heel sterk vertegenwoordigd. Het valt op dat de Zuid-Amerikaanse bloem terrein wint op de Oost-Afrikaanse variant. Inmiddels schijnt Rusland snijbloemen voor 60% uit Ecuador te importeren en ook is Colombia, voor wie Rusland in omvang de vijfde markt is, belangrijk. Het leeuwendeel van de bloemen bestaat uiteraard uit rozen, asters, chrysanten en alstroemeria.

Deze verschuiving laat zich vooral verklaren door een bijzonder nat seizoen in Kenia. Dat maakt dat productie, zoals overigens al verschillende jaren op rij, niet uitkomt op het topniveau van voor de crisis. Bovendien zou de standaard lengte in het verleden groter zijn geweest en omdat de Russen, zo wil het stereotype, houden van bloemen uit het grotere segment, worden de stelen uit Zuid-Amerika prominenter.

Riga Flower Market
Naast het bezoeken van de beurs waren we in de gelegenheid de Riga Flower Market te bezoeken. Aldaar viel op dat zware kwaliteit slecht vertegenwoordigd was, maar dat zou ook inbeelding van onze kant kunnen zijn. Daarom, oordeelt u zelf aan de hand van een tweede foto-overzicht, dat we van de expo maakten.

Rozen lengte 40 gaat op de groothandelsmarkt van de hand voor 30/35 roebels. Voor lengte 90 cm wordt grofweg 80 roebel betaald. Voor de zwaarste kwaliteit (100+ cm) werd tot wel 150 roebel betaald (2 euro de steel).


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven