Ron Evers, Kwekerij Evers

Met vele kleine stapjes een groot verschil maken

Tholen - Om in de nabije toekomst een klimaat neutrale glastuinbouw te realiseren, worden door het hele land allerlei lovenswaardige ideeën, projecten en strategieën opgetuigd. De ambities kunnen per gebied echter flink uiteenlopen, en een van de voor de hand liggende redenen is dat bij de aanleg van een nieuw glastuinbouwgebied – zoals bij de bouw van een nieuwe woning – direct goed geregeld kan worden, wat in oudbouw veel problematischer is. Neem nu het gebied ten zuiden Huissen in de gemeente Lingerwaard, een oudere glasopstand waarin schaalvergroting praktisch lastig is en de kwekers elkaar nog moeilijk weten te vinden. Niet om een schuldige aan te wijzen en ook niets ten nadele van de bestaande initiatieven – er is de ambitieuze doelstelling de glastuinbouw te koppelen aan het warmtenet dat Arnhem en Nijmegen verbind, er worden zonne- en windenergieparken aangelegd en er liggen plannen voor ondergrondse hoge temperatuur opslag – maar van gemeenschappelijk initiatieven tussen de ondernemers onderling is weinig sprake.


Ron Evers (met geel t-shirt) vertelt

Dat neemt weer niet weg dat de ondernemers zelf onwillig zijn of de kat uit de boom kijken. Neem nu Ron Evers van Kwekerij Evers, een amarylliskweker die, op zijn manier en binnen de mogelijkheden die hij heeft, al jaren inzet op het verduurzamen van zijn teelt. Op 5 september, voorafgaand aan het symposium ‘Energie transitie Glastuinbouw Gelderland’, heette hij een groep ondernemers welkom op de tuin en vertelde hij uitgebreid over de verduurzaming van zijn bedrijf. Het verslag is van Greenport Arnhem-Nijmegen.

Electra uitsparen door zuinig te koelen
Op het gebied van elektroverbruik zijn de afgelopen jaren grote stappen gezet. De amaryllis moet ’s zomers gekoeld worden om een goede bloemzetting te krijgen. De koeling wordt sinds 2015 gedaan met een zeer efficiënte koelmachine, waardoor er een behoorlijke reductie op het elektroverbruik is gerealiseerd. Met deze techniek kan veel efficiënter koude gemaakt worden wat tot een besparing op de elektrorekening leidde van ca. 70.000 kWh per jaar.Zonnepanelen
Naast besparen op elektra heeft Ron Evers er ook voor gekozen om zijn elektrovoorziening te verduurzamen. In 2018 heeft hij een deel van zijn schuur voorzien van zonnepanelen. Afgelopen zomer kwam er maandelijks tussen de 5.000 en 7.000 kWh aan elektra van de panelen af. Die elektra gaat direct naar de machines in het tuinbouwbedrijf en hoeft dus niet meer van buiten ingekocht te worden. Gezien het succes van de zonnepanelen wil Evers nu al weer zijn oppervlakte aan panelen gaan uitbreiden.

Ozon
Water is een belangrijke andere ‘input’ op het bedrijf. Ook daar moet zuinig mee omgegaan worden. Recirculeren is dan een van de manieren om het verbruik van schoon water te verminderen. Ron Evers koos voor de Agrozone in combinatie met een Eco-filter. Het filter zorgt er voor dat het water dat uit de kas terugkomt vrij van plantenresten is. De ozon-technologie zorg vervolgens voor de ontsmetting van het water. Dat maakt het mogelijk om het water weer veilig in de kas te hergebruiken. Eventuele resten van voedingsstoffen blijven in het gezuiverde water zitten, dus die zijn weer voor de planten beschikbaar en hoeven minder aangevuld te worden. Ook dat is weer een besparing aan plantvoedingsstoffen.Tenslotte investeerde Evers in de TopCrop technologie van Priva. Sensoren houden het gewas dag en nacht in de gaten. Daarmee is te zien hoe actief het gewas is en of op het juiste moment de plantenvoedingsstoffen aangeboden worden. Mocht het gewas in de stress raken door grote hitte dan kan Evers op tijd zijn schermen sluiten. Zo ontstaat een beter klimaat voor de plant en een zeer efficiënt gebruik van water en voedingsstoffen. Momenteel experimenteert Evers met ion-specifieke analyse van het recirculatie water. Dan weet hij nog sneller of de voedingselementen nog in de juiste hoeveelheden en verhouding zich in het water bevinden.


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven