William Fransen over de evolutie van VDA Plant

Van handel naar kweek naar allebei

Tholen - VDA Plant is een van de grote jongens onder de tropische plantenkwekers. Een flinke groeispurt is van relatief recente datum, maar al lang daarvoor maakte men naam als handelsbedrijf. In onderstaande vertelt William Fransen, verkoper bij VDA, over de switch van handel naar productie, de uitbouw van de laatste jaren en de eerste stappen van de eigen farm in Costa Rica.

"We zijn 40 jaar geleden gestart als importeur van jong plantmateriaal vanuit centraal America (Costa Rica , Salvador, Guatemala). Dit verhandelden wij weer met kwekers in Europa, Turkije en Rusland."Omdat wij altijd veel waarde gehecht hebben aan het onderhouden van goede contacten met zowel onze leveranciers als onze klanten, brachten we beide partijen als het ware vanzelf dichter bij elkaar. Zo hebben wij altijd veel tijd, energie en financiële middelen gestopt in het delen van kennis met onze leveranciers, om de verschillende processen en de kwaliteit van het product te verbeteren. Mede daardoor konden onze kwekers over de jaren heen in de betreffende productgroepen groeien naar omvang en volume. Na verloop van tijd deed dat onze grootste klanten steeds vaker besluiten de import zelf te organiseren.

Switch
"Dat was een volstrekt begrijpelijke ontwikkeling, alleen had dat voor ons verstrekkende gevolgen. Nu hadden wij over de jaren de nodige assortimentskennis – onze voornaamste producten waren en zijn dracaena, areca, yucca, cycas, croton, massangana, camellia – opgedaan, en wisten we het een en ander van de opkweek. Om kort te gaan, we hebben de sprong gewaagd en zijn er zelf ook mee begonnen. Daarbij zag je een algehele trend naar ketenverkorting, iets dat vooral ook vanuit de retail werd aangestuurd, en werd ook het verhaal van traceability en duurzame productie steeds belangrijker. Dit bood voor ons juist weer kansen, omdat wij die handel goed kennen."De producten importeren, afkweken en verhandelen is nu ondergebracht in een bedrijf. Sinds we onszelf als het ware opnieuw hebben uitgevonden, zijn we steeds verder gegroeid. Over de afgelopen zeven jaar van 1.5 ha. naar 10 ha. glas. Bovendien besloten we 4 jaar geleden om een gedeelte van ons assortiment zelf te gaan opkweken, en kochten we een bestaande, 40 ha. grote farm in Costa Rica. Grootste drijfveren daarvoor zijn uiteraard het verbeteren en waarborgen van kwaliteit en kwantiteit, en bovendien kunnen we nu nog doelgerichter inzetten op het verduurzamen van de gehele keten.

"Voor de nabije toekomst stelt VDA Plant zich verschillende doelstellingen. Een daarvan is meer producten zelf te gaan opkweken op de farm in Costa Rica. Wij zien hier nog veel mogelijkheden en verbeterpunten. Daarnaast hopen we in de toekomst de FairTrade certificering opnieuw te bemachtigen (we waren al eens gecertificeerd, maar dit strandde doordat de klanten niet bereid waren iets hogere kosten te betalen en men het assortiment FairTrade producten te klein vond). Misschien waren we te vroeg en volgen er nog kansen, het leeft zeker nog. Tot slot hebben we plannen het afkweken van de producten in de toekomst gedeeltelijk te verplaatsen naar andere plekken op de wereld, zodat het product dichter bij de uiteindelijke consument zelf geproduceerd wordt."


Voor meer informatie:
VDA Plant
William Fransen
Zijtwende 41
2678 LS De lier
Sales Manager
T: 0153 807 117
M: 064 616 0429
E: william@vdaplant.nl
www.vdaplant.nl

Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven