project ‘Plant in de klas’

Scholen in het Westland gaan voor groene klassen

Vijf Westlandse scholen met samen negentien klassen gaan vanaf 27 augustus hun klassen vergroenen met planten. Het project ‘Plant in de klas’ is een initiatief van Royal FloraHolland, Rabobank Westland en gemeente Westland. Zij hebben vanuit het topsectorprogramma De Groene Agenda en de Westland Agenda gezamenlijk de ambitie om samen met leveranciers, klaslokalen in het Westland te vergroenen omdat dit een positief effect heeft op de concentratie, leerprestaties en gezondheid van zowel leerlingen als leerkrachten. De ervaringen uit deze pilot zijn relevant voor andere scholen en gemeenten die het binnenklimaat van klaslokalen door middel van groen willen verbeteren.Positief effect op leerklimaat door groen in de klas
Onderzoek toont aan dat bepaalde soorten groene planten een sterk luchtzuiverende werking hebben en bijdragen aan de verbetering van de luchtkwaliteit in de klas. Groene planten hebben een positief effect op de concentratie, leerprestaties en gezondheid van de leerlingen. Groen doet goed!
 
Onze ambitie: méér planten in méér klassen
Het doel van deze pilot is om ervaring op te doen met de plaatsing van planten in Westlandse scholen waardoor de lucht wordt gezuiverd. Een betere luchtkwaliteit draagt namelijk bij aan een beter leerklimaat voor kinderen. Tijdens deze pilot meten we welke oplossingen het beste passen bij welke scholen, wat het effect is op de kinderen in de klassen en hoe de ouders en leerkrachten hier tegenaan kijken. We onderzoeken ook hoe een zo breed mogelijk draagvlak bij alle betrokken partijen kan worden gecreëerd en hoe de planten in de klas kunnen worden gefinancierd.
 
Deelnemende scholen

In totaal doen vijf scholen met negentien klassen mee aan de pilot om de luchtkwaliteit in hun lokalen te verbeteren. De deelnemende scholen zijn SBO De Diamant in Naaldwijk, Pieter van der Plas school in Wateringen, de Openbare Daltonschool in Poeldijk, de Montessorischool in Naaldwijk en RKBS De Achtsprong in De Lier.

Vragen of interesse?
Wilt u meer informatie over de pilot ‘Plant in de Klas’? Of heeft u interesse om mee te doen als school of bent u benieuwd naar de ervaringen? Voor meer informatie kunt u terecht bij Jolanda Robinson, kwartiermaker Plant in de Klas via jrobinson@derodedraad.nu

De bijgeleverde fotos zijn van de plaatsing van de roomdivider van Ten Brinke Interieurbeplanting bij SBO de Diamant in Naaldwijk.

Aan de pilot doen de volgende leveranciers mee:, Plant Totaal, Ten Brinke Interieurbeplanting BV, Zuidkoop Natural Projects, Ogreen en Cloud garden. Zij leveren de systemen en de planten.

Het project is een initiatief van Royal FloraHolland, Rabobank Westland en de gemeente Westland.Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven