Arthur Spruit, Aardam

Zadenhandel én opkweek uitstekend te combineren

Tholen - Het gaat goed in de planten. Als warme broodjes gaan ze vanuit de kwekerij de hele wereld over. Dat merkt ook Aardam, gespecialiseerd in zaden en opkweek van tropische planten. Hoewel, Arthur Spruit loopt al langer mee dan vandaag en laat zich door een beetje conjunctuur niet van de wijs brengen. “Bij ons is het hard werken, maar we zetten in op degelijkheid en een stabiele afzet. En dat lukt aardig.”


Arthur Spruit in de kas

Aardam doet zowel in handel in tropische zaden als in opkweek ervan. Dat eerste omvat zo’n beetje alles wat er aan planten in de warmere streken op de planeet te krijgen is, met name uit landen als Mexico, Brazilië, Indië en Zuid- Afrika. Voor wat betreft de teelt is het zaak zich wat meer te specialiseren en zodoende is men nu op vijf hoofdteelten uitgekomen: chamaedorea en dypsis (Areca), twee hoofdsoorten onder de palmen en de drie geheel eigen productgroepen koffie, strelitzia en nolina.


Focussen
“Door de focus te leggen op een beperkt assortiment kun je je daar sterk in specialiseren en zorgen dat je service gericht bent”, weet Arthur. Tegelijk is het combineren van beide activiteiten een precaire aangelegenheid. Als je niet uitkijkt, word je immers een concurrent van de eigen klandizie, niet waar?


“Ja en nee”, antwoordt Arthur. “In principe zijn zaden vrij verkrijgbaar voor iedereen, maar is de praktijk weerbarstiger. Ga het maar halen bij die paar families op een berg in de tropen en zorg maar dat je die connecties hebt, want dat is toch niet altijd eenvoudig. Van de andere kant moet je elkaar niet pesten. Door ons toe te leggen op het een en het ander te laten, vindt de markt wel een evenwicht. Tegelijkertijd stellen onze bestaande klanten prijs op onze service.”


Geen twee klanten hetzelfde
Toch is concurrentie ook Aardam niet vreemd. “Er zijn collega bedrijven die ook doen wat wij doen, maar daarin zie je weer een ander evenwicht optreden. Er zijn geen twee klanten hetzelfde. De grootte, de dikte, de natheid en de hoeveelheid per tray kunnen per klant erg veel verschillen. Iedereen heeft zijn eigen wensen. Als leverancier kun je je op een aantal van die kenmerken toeleggen en heel klant specifiek leveren.”


Geen hollen en stilstaan
Focus is dus kortom belangrijk, zowel in assortiment als in type plant. Tel daarbij op dat je, wanneer je je zaakjes op orde hebt en jaarrond kwaliteit kunt leveren, een stevige band opbouwt met de klant en het is duidelijk dat de zaken goed gaan. “Jaarlijks produceren en verkopen we enkele tientallen miljoenen jonge planten, dus wat dat betreft draaien we op volle toeren. Toch zijn we geen bedrijf van hollen en stilstaan. De verschillende teelten zijn vrij stabiel en goed te plannen en ook hebben we geen gekke pieken of dalen door het jaar heen. Natuurlijk moeten we wel eens bijschakelen, maar anders dan bij veel andere bedrijven in onze sector is er relatief sprake van regelmaat en structuur. En dat is fijn.”Voor meer informatie:
Kwekerij Aardam Planten B.V.
Oostkanaalweg 5b
2445 BA Aarlanderveen
T: +31 (0) 172-473841
E: info@aardam.nl
www.aardam.nl

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven