Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Zijn Keniaanse bloemen eigenlijk duurzamer?

Kenia is de grootste exporteur van rozen naar Europa. In 2017 vloog het land bijna 160.000 ton snijbloemen uit. Het klimaat leent zich uitstekend voor het kweken van bloemen, de nabijheid van de evenaar staat garant voor dagelijkse zonneschijn en milde temperaturen het hele jaar door. Maar vanuit ons bezien kan toch geen sprake zijn van 'lokale productie', wat met regelmaat tot debat leidt. Puur intuïtief heeft men een punt, maar wat zeggen de cijfers?

door Emma Patmore

De milieuvriendelijkere optie
Studies hebben uitgewezen dat voeding, bloemen en landbouwproducten die in de nabijheid van de evenaar worden vervaardigd, doorgaans een lagere CO2-afdruk hebben dat deze die producten die in kunstmatige omstandigheden tot stand komen. In Kenia worden rozen op de natuurlijk manier gekweekt, in Nederland moeten ze gedijen in kassen onder kunstmatige warmte en licht. Volgens één studie is het kweekproces in het Oost-Afrikaanse land daardoor 123 keer koolstofefficiënter dan in Nederland.

Het vervoer van Keniaanse bloemen is veel koolstofintensiever en werkt daardoor het verschil weg, maar het is nog steeds duidelijk dat de Keniaanse rozenkweek de meest milieuvriendelijke is. Inclusief vervoer komt diezelfde studie op zes maal koolstofefficiënter.



De uitstoot wordt weergegeven als Global Warming Potential (Aardopwarmingsvermogen, GWP), uitgedrukt in kg/CO2. Bron: Het Nederlandse Ministerie voor Economische Zaken, Landbouw & Innovatie (2012), die de tabel van Edwards-Jones et al. (2008) aanpaste en refereerde aan Williams (2007).

Kloof dichten
Dankzij steeds betere energie-efficiëntie en het gebruik van hernieuwbare energie in Nederland zou deze kloof in de toekomst mogelijk gedicht kunnen worden, maar er is nog veel werk aan de winkel.

Air miles of fair miles?
Als het gaat om bewust consumentengedrag helpt het om verder te kijken dan de CO2-uitstoot. Dit kan met het concept van de 'fair mile', het idee dat de consument met de koop van een bepaald product een extra bijdrage levert aan de economie van een land of aan armoedebestrijding. De tuinbouwsector in Kenia is goed voor een derde van het landbouw-BBP en is één van de grootste bronnen van buitenlandse valuta in het land. Meer dan een half miljoen mensen werken in de sierteelt en naar schatting danken 2 miljoen Kenianen er hun brood aan.

De groei van deze sector draagt (dus) aanzienlijk bij aan de economie en het verhogen van de levensstandaarden op de langere termijn. Bovendien wordt er toezicht gehouden door het Kenya Flower Council (KFC), die eerlijke lonen en arbeidsomstandigheden waarborgt, alsook een verantwoord gebruik van natuurlijke hulpbronnen en gewasbeschermingsmiddelen.

Over op zonne-energie
Terwijl vliegtuigen op zonne-energie nog toekomstmuziek zijn, hebben kwekers in Kenia in sommige gevallen al de omschakeling gemaakt naar zonne-energie. Het is logisch dat deze kwekerijen ten volle de zonneschijn benutten die hun rozen tot bloei doet komen, en bovendien is elektriciteit in Kenia een enorme kostenpost (en worden tarief voortdurend verhoogd).

Elektriciteit is dan ook een van de factoren die groei in de weg staat. Voor de komende vijf jaar wordt jaarlijks 5% groei van de sector voorspeld, maar dat zou aanzienlijk hoger kunnen liggen als duurzame energiewinning meer ingang vindt. Bedrijven als ecoligo, die zonne-energie kunnen installeren en het complete pakket aan diensten eromheen verzorgen, hopen dan ook op mooie tijden.


Klik hier voor het oorspronkelijke artikel met verwijzingen naar de bronnen.

Voor meer informatie:
Ecoligo
EUREF Campus 7
10829 Berlin
[email protected]
ecoligo.com
Publicatiedatum: