Aircargo.nl over behalen AEO certificaat

"Vertrouwen douane is aanzet tot verder verbeteren klantrelaties"

Tholen - Voor de douane is de AEO-vergunning een manier om er samen met het bedrijfsleven voor te zorgen dat alle internationale handel via een veilige goederenstroom de Europese grenzen in en uitgaat. De AEO-vergunning, dat staat voor Authorised Economic Operator, kent twee smaken: de vergunning Douanevereenvoudigingen AEO-C (Customs) en de vergunning Veiligheid AEO-S (Safety and Security). Aircargo.nl heeft sinds afgelopen juni beide certificaten toegekend gekregen en in onderstaande vertelt im- en export medewerker Dion Steijl er trots meer over.


foto's: Aircargo.nl

De volgende stap
Aircargo.nl B.V. is een douane- en luchtvrachtexpediteur gevestigd in Hoofddorp en op de Bloemenveiling te Aalsmeer. In 2017 is het bedrijf het AEO-traject ingegaan voor zowel de AEO-C als de AEO-S vergunning. Ieder bedrijf dat een AEO-vergunning wilt behalen moet voldoen aan een aantal voorwaarden. Dit zijn vijf criteria die zijn vastgelegd in artikel 39 van het Douane Wetboek van de Unie (kortgezegd het DWU). Deze criteria zijn:
  • Passende staat van dienst
  • Een degelijke handels- en vervoersadministratie
  • Financiële solvabiliteit
  • Praktische vakbekwaamheid of beroepskwalificaties
  • Passende veiligheidsnormen
De aanvraag begint met het indienen van het aanvraagformulier AEO met een samenvatting van het AEO-self assessment. De douane stelt binnen vijf werkdagen de douaneautoriteiten van de andere lidstaten op de hoogte van de aanvraag en vervolgens beslist de douane binnen 120 dagen of de vergunning wordt afgegeven. Wanneer wordt voldaan aan de bovenstaande criteria kan het traject worden gestart.

Het traject bestaat onder andere uit het vastleggen van alle processen van administratie tot uitvoerende werkzaamheden. Voor iedereen die dit rapport leest moeten de processen duidelijk zijn. Vervolgens worden er verscheidene gesprekken gevoerd met de douane over hoe deze processen, zowel in de praktijk als op papier, verbeterd kunnen worden. Hierbij is het van belang dat alle werknemers op de hoogte zijn van de processen binnen het bedrijf. Verlangd wordt dat hier actief over wordt nagedacht. De houder van de AEO-vergunning heeft als voordeel dat de banden met de douane intensiever zijn dan van bedrijven die geen AEO-status hebben. Vooral het vereenvoudigen van procedures en de informatieverschaffing rondom het doen van douaneaangiftes zijn voordelen die het overwegen waard zijn.


Gecertificeerd
Sinds juni 2018 is Aircargo.nl officieel gecertificeerd voor beide vergunningen. "Dit betekent dat de douane een horizontaal toezicht heeft op onze volledige logistieke keten en alle processen genoeg vertrouwt voor een veilige toekomst", vervolgt Dion. "Door de jaren heen zijn wij bij Aircargo.nl steeds meer gegroeid in het afhandelen van complexe bloemenzendingen. Op jaarbasis versturen wij via de luchtvracht meer dan 1.500 bloemenzendingen over de hele wereld. Daarnaast verzorgen wij dagelijks documenten voor wegvervoer naar landen als Noorwegen, Zwitserland, Turkije en andere landen waarbij specifieke exportdocumenten nodig zijn."

"Dat de Douane vertrouwen heeft in onze logistieke keten betekent echter niet dat wij minder zorgvuldig kunnen zijn in onze dagelijkse douaneaangiftes. Het vertrouwen betalen wij terug door in gesprek te gaan met onze klanten. De aankomende periode willen wij als bedrijf meer informatie gaan verschaffen en zoeken naar verbetering in de relatie met onze zakelijke partners. Hierbij wordt gedacht aan het verbeteren van facturen, paklijsten, maar ook uitleg over oorsprongsdocumenten als de Form-A en EUR.1 en andere zaken die de samenwerking voor de toekomst kunnen bevorderen. Wij hebben de afgelopen tijd gemerkt dat het voor bloemenexporteurs niet altijd even makkelijk is om de informatie te vinden die nodig is om te exporteren. Zodra de juiste informatie is gevonden aangaande de juiste goederencode dan blijkt vaak dat er nog een aantal maatregelen bijkomen waar goed naar moet worden gekeken. Een van de meest recente veranderingen is de aangescherpte importwetgeving in China, welke inhoudt dat voor het vertrek van zendingen naar China een aantal gegevens bekend moeten zijn om bij aankomst in China in te kunnen klaren door Chinese agenten. Daarnaast is de Brexit een zaak die veel aandacht vereist en zit ook Trump niet stil in Amerika, om maar een aantal voorbeelden te noemen."

Het individu
Voor veel ex- of importeurs zijn zaken als de Brexit, veranderingen in de relatie met de VS en veranderingen in de wetgeving niet van toepassing, maar juist voor degene waar dit wel van belang is wil Aircargo.nl zoeken naar oplossingen. "Als MKB bedrijf willen wij op een persoonlijke wijze werken aan een gezamenlijke groei voor de toekomst en zijn wij van mening dat informatieverschaffing hier een belangrijke rol in speelt. De AEO-status betekent voor ons het goede begin dat staat voor het halve werk, maar ons werk stopt pas als de goederen in juiste orde op locatie staan."

Voor meer informatie:
Aircargo.nl
T: +31 88 088 2407
P.O. Box 216
2130 AE, Hoofddorp
E: info@aircargo.nl
www.aircargo.nl


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven