Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Samax optimaliseert energievoorziening

Samenwerking Kwekerij Vreugdenberg & SV.CO wordt energetisch succes

Tholen - Aan de Zijtwende in De Lier zijn SV.CO en Kwekerij Vreugdenberg druk doende een nieuwe kas van circa 3,6 hectare te realiseren. Op het gebied van de energiehuishouding zal, zoals overigens ook op de andere drie locaties, ook hier nauw samengewerkt worden met Samax. Dit bedrijf is op zijn beurt trots op deze samenwerking, dat nu, met de nieuwbouw en de kas van Kwekerij Vreugdenberg, voor vier verschillende locaties het geheel aan energiemanagement voor zijn rekening zal nemen.


V.l.n.r.: Arie Strijbis, Corné van Steekelenburg en Aad Vreugdenhil, op de locatie waar het bouwen in volle gang is

Per 1 januari 2018 is de samen werking tussen SV.CO en Kwekerij Vreugdenberg een feit. De nieuwe kas, die naast die van Vreugdenberg gebouwd wordt, zal een aparte productielocaties worden, maar qua energievoorziening zal het een eenheid vormen met die ernaast. De bestaande WKK van 1,14 Mw wordt gerenoveerd en er komt een nieuwe WKK van 2 Mw bij. Ook CO2 zal voor een groot gedeelte zelf geproduceerd worden en er komt een nieuwe aansluiting met OCAP.

Samax begeleidt klanten in de dagelijkse handel en wandel op de energie(markt). Energie is een markt op zich, met een eigen dagelijkse beurs (de APX), een voortdurend wisselend aanbod en idem prijzen. Met eigen WKK’s en dus de mogelijkheid bij tijd en wijle energie te verkopen, met een steeds variërende energievraag van de kwekerij zelf, en met de opgave dagelijks de facturen te controleren en de financiële resultaten inzichtelijk te maken, kan men zich goed voorstellen dat een Samax een welkome gast is.


Hier komt de nieuwe WKK te staan

Met de uitbreiding in het verschiet wordt het slim invullen van de energievraag bovendien eerder ingewikkelder dan eenvoudiger. In de nieuwbouw is goed nagedacht over hoe die energievraag in de toekomst zo optimaal mogelijk kan worden ingevuld. “In de wintermaanden is de vraag altijd een stuk hoger. Mede op ons advies wordt er dan ook een extra grote wateropslagtank aangelegd (1600m2). Dan is er dus een grotere warmtebuffer, wat ook in de productie tot meer flexibiliteit zal leiden”, vertelt Corné van Steekelenburg van Samax.

Kwekerij Vreugdenberg werkte voorheen met Enova, maar stapt t.g.v. de fusie samen met SV.CO ook over op Samax. “Wij hebben altijd heel prettig met hen samengewerkt”, vertelt kweker Aad Vreugdenhil, “maar je moet nu eenmaal keuzes maken. Omdat Samax al op alle andere locaties van SV.CO zit kregen zij de voorkeur. Maar geen kwaad woord over Enova. Energie was nooit mijn hobby en het was altijd een strijdt hoe ik dit moest oplossen in mijn bedrijf. Enova heeft mij op dat vlak uitstekend ontzorgt."Arie Strijbis van SV.CO is vanzelfsprekend ook blij met de samenwerking. “Je hebt als tuinder van alles aan je hoofd, en dan moet je het leuk vinden en er bovendien verstand van hebben de energiehuishouding zo optimaal mogelijk in te richten. Zo had je vroeger 1 gasprijs, nu wisselt dat met de dag. Omdat wij ook zoveel mogelijk zelfvoorzienend willen zijn wordt het er allemaal niet eenvoudiger op.”

Doordat men een ruimere buffer zal hebben kan men naar verwachting meer elektra verkopen. Sowieso is er in de bouw zoveel mogelijk nagedacht over hoe er zo zuinig mogelijk in geteeld kan worden. Zo komt er een Luchtbehandelingskast (LBK), wordt er ontvochtigd met een Airmix en kan er dus beter geteeld worden volgens de principes van Het Nieuwe Telen. Bovendien komen er naar alle waarschijnlijkheid zonnepanelen op de schuur. “Al met al moet een besparing tot zo’n 35% mogelijk zijn”, weet Aad.

Meer informatie over de nieuwbouw vindt u hier.


Voor meer informatie:
Samax
Corné van Steekelenburg
M: 06- 52 61 75 08
www.samax.nuSV.CO
Arie Strijbis
M: 06-53 33 71 43


Kwekerij Vreugdenberg
Aad Vreugdenhil
M: 06 - 55 17 89 90