Ook gladiool heeft last van de warmte

Tholen - "Het is gewoon te warm en daarom vallen de prijzen tegen. Het seizoen begon aardig maar de laatste twee weken is het minder. Vanochtend was de klokprijs 11 cent nog wat, dat is het laagste van dit seizoen.”

Dat vertelt Johan Denissen van Denissen Gladiolenkwekerij Odiliapeel. Nu de Nijmeegse Vierdaagse van start is gegaan, is het moment daar je af te vragen hoe het eigenlijk staat met de gladiool.

Niet al te best dus, als je op de prijzen afgaat – normaler zou 20 à 25 cent zijn – maar ook de zon en droogte drukken hun stempel. "Ze komen veel sneller en links en rechts blijven de stelen te kort. Ik schat dat men gemiddeld zo’n twee weken voorligt op schema. Dat hoeft geen drama te zijn als je het wat hebt kunnen spreiden, maar voor bijvoorbeeld die paar gelegenheidskwekers is het natuurlijk balen."


Gladiolen krijgen te drinken. Foto Twitter @irma5891

Hij zit nu een centje of 3 onder de kostprijs, maar wie weet maakt de late aanplant nog wat goed. Die komt normaal eind september op de markt, maar de verwachting is nu dat het eerder het begin van die maand zal zijn. Bovendien heeft hij van buitenlandse aanvoer weinig te vrezen: dat is gelopen, en bovendien zouden die 25 cent of meer nodig hebben om überhaupt hier te komen. "En dus komen die niet", aldus Johan.

Qua beregening zit hij nog goed: er is voldoende buffer voor handen om nog een tijdje vooruit te kunnen. Dat kan niet iedereen zeggen. Kwekers die niet aan de grote rivieren zitten maar op hogere gronden beginnen de droogte te voelen. Of zij die telen op de Zeeuwse eilanden, waar het dichtstbijzijnde water vaak zilt is en bij droogte water van elders moet worden aangevoerd. Zo is kwekerij Dooges Flowers uit Oosterland aangewezen op wateraanvoer vanuit het Zoommeer, zo’n 40 kilometer verderop. Wat hem dat kost wil hij liever niet kwijt, maar komt de regen om niet, dit water zal niet pro Deo op het land komen.


De Nijmeegse Vierdaagse is vandaag van start gegaan. Duizenden deelnemers (47.431, aldus de website) leggen een parcours af van 30, 40 of 50 kilometer en kunnen, eenmaal bij de finish, rekenen op een bosje gladiolen. Vandaar dat dit moment traditioneel de piek is het Nederlandse gladiolenseizoen.


Het areaal gladiolen zou dit jaar iets zijn afgenomen t.o.v. vorig jaar. Meer statistieken uitgesplitst naar variëteiten vindt u hier (cijfers BKD).


Voor meer informatie:
Denissen Gladiolen Odiliapeel
Vogelstraat 3a
5409 SH Odiliapeel
M: +31 (0)6-42252622
E: info@denissengladiolen.nl
www.denissengladiolen.nl

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven