Gezocht: behaarde wantsen voor onderzoek

Voor de publiek-private samenwerking (PPS) 'Visuele attractie van plagen' is men op zoek naar behaarde wantsen. Vorig jaar startte deze PPS om te komen tot een optimale monitoring en 'mass-trapping’ van plagen. Het onderzoek richt zich specifiek op de behaarde wants en de Californische trips. Ondernemers uit de landelijke commissie Aubergine en Alstroemeria van LTO Glaskracht Nederland hebben zitting in de begeleidingscommissie voor een goede koppeling met de praktijk.


foto: LTO Glaskracht Nederland

Waar het afgelopen jaar veel onderzoek verricht is naar trips, ligt de focus dit jaar op wantsen. Voor de kweek hiervan worden behaarde wantsen uit de praktijk gezocht. Indien u behaarde wantsen treft, verzoeken wij u om contact met ons op te nemen.

Insecten kijken met hun facetogen beduidend anders. Als onderzoek dit kan doorgronden, kunnen telers wantsen beter in de val lokken. Met verbeterde vallen kunnen glastuinbouwondernemers eerder vaststellen dat de plaag aanwezig is, eerder biologische beschermiongsmiddelen uitzetten of kunnen insecten massaal weggevangen en onschadelijk gemaakt worden. Zo zijn er veel minder middelen nodig om de plaag te bestrijden. Op deze wijze draagt dit project bij aan een verantwoorde glastuinbouw.

Het onderzoek wordt uitgevoerd door Wageningen University & Research in samenwerking met de Lincoln University uit Nieuw-Zeeland en de Zweedse Lund University. Financiering vind plaats via LTO Glaskracht Nederland, Koppert BV en ministerie van EZ via de Topsector Tuinbouw en Uitgangsmaterialen.

bron: LTO Glakracht Nederland

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven