Litouwse sierteelt heeft behoefte aan kennisboost

Vorige week was het management team van Schneider Youngplants op zakenreis in Litouwen om telers uit de Baltische regio te bezoeken. Ze waren uitgenodigd door hun Litouwse partnerbedrijf Daigelis, een groothandelsbedrijf voor jonge planten, zaden en aanvullende benodigdheden voor bloemenkwekers.Volgens leden van Daigelis is er geen ander land waar mensen zoveel van de natuur, bloemen en bossen houden als in Litouwen. Daarom is het ondersteunen en adviseren van klanten, ongeacht hun grootte, naar eigen zeggen een van de voornaamste drijfveren van het bedrijf.

De bloementeelt in de regio is, eveneens naar eigen zeggen, behoorlijk verwaarloosd. De nadruk ligt sterk op groenten en granen. Verder bestaat het merendeel van de siertelers uit familiebedrijven die kleine tot middelgrote kwekerijen hebben en is uitwisseling van kennis en expertise nog te weinig ontwikkeld om deze sector verder te ontwikkelen.Het belangrijkste evenement tijdens dit bezoek was de Litouwse sierteeltbijeenkomst LOGM, die plaatsvond in Kaunas op 20 juni 2018 en ook door Daigelis werd georganiseerd. Bijna alle internationale partnerbedrijven van Daigelis namen hieraan deel, waaronder Schneider youngplants (Nederland), Selecta one (Duitsland), Koppe B.V. (Nederland), DHMI - Lannes (Frankrijk, Spanje) en Gediflora (België).Vanuit het perspectief van de Litouwse landbouw was dit evenement vrij groot (meer dan 200 deelnemers). Dit was de tweede editie van de LOGM, de eerste bijeenkomst werd 4 jaar geleden georganiseerd, ook door Daigelis. Het was toen ook de eerste in zijn soort in Litouwen. Met dit initiatief wist Daigelis telers uit het hele land en uit buurland Letland samen te brengen. 

Schneider youngplants presenteerde de nieuwigheden voor het komende seizoen, deelde teelttips, luisterde naar terugkoppeling van de lokale telers over het assortiment, de planningseisen en hun behoeften. Een van de belangrijkste punten was het kweken van verkoopbare planten zonder groeiregulatoren aangezien het gebruik hiervan niet is toegestaan in Litouwen. Het land loopt wat dit betreft wat voor op Nederland en zou een goed voorbeeld kunnen zijn voor meer duurzaamheid door verminderd gebruik van chemicaliën.De belangrijkste drijfveer voor de organisatie van deze telersbijeenkomst is volgens Daigelis het gebrek aan deskundigen in de sierteeltsector in Litouwen. Telers zouden meer toegang moeten krijgen tot kennis en informatie over teelttechnologieën en -methoden en de nieuwste trends in de sierteeltsector. Ook kregen de telers hierdoor de kans om onderling meningen en ervaringen uit te wisselen.Het land heeft oude landbouwtradities en gevestigde landbouwuniversiteiten, maar de concurrentie op de markt wordt verstoord door onverschilligheid van de overheid, gebrek aan controle en verwaarlozing van de regelgeving (illegale vermeerdering, illegale verkoopactiviteiten en illegale plantenstroom uit het buitenland zonder documenten en met onbetaalde belastingen zouden veel voorkomende praktijken zijn). Om dit te verbeteren is er een gecoördineerde samenwerking nodig door nationale belanghebbenden en internationale leveranciers en veredelaars. 


Voor meer informatie:
Daigelis
Tel: +370 699 52345Schneider youngplants
Tel : +31 180 617000
www.schneiderbv.nl

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven