Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Mardenkro:

"Met een schoon kasdek tien procent meer lichtinval"

Elke procent meer licht kan omgezet worden in meer productie. Mardenkro biedt een pakket aan oplossingen om de lichtinval in de kas tot maar liefst tien procent te verbeteren.

Oplossingen om lichtinval te verbeteren
In Noordwest-Europa, Canada en delen van de VS is het natuurlijke licht een deel van het jaar de beperkende factor. Er valt simpelweg niet genoeg zonlicht in de kas om tot een optimale productie te komen. Assimilatielicht kan een goede oplossing zijn, maar in de eerste plaats is verbetering van de natuurlijke lichtinval nodig. Dat is altijd lonend: elke procent meer zonlicht in de kas vertaalt zich in een beter productieresultaat en een betere kwaliteit. Mardenkro introduceert nu een samenhangend pakket aan oplossingen om tot tien procent meer natuurlijk licht in de kas toe te laten.


Nieuwe benadering
Mardenkro staat bekend om coatings die het teveel aan zonenergie reflecteren. De coating ReduSol betekende in het verleden een doorbraak ten opzichte van traditionele krijtproducten. De kennis over de fysiologie van tuinbouwgewassen heeft zich de afgelopen jaren echter sterk ontwikkeld. Daarop heeft Mardenkro het assortiment verbreed van schermen naar sturen van licht. Het gewas profiteert vaak van een hoog lichtniveau, mits goed verdeeld en mits de planttemperatuur niet te hoog oploopt. Uit dat inzicht zijn oplossingen als ReduFuse, ReduHeat en ReduFuse IR tevoorschijn gekomen.

De volgende fase is nu aangebroken: verbetering van de lichtinval zelf. De afgelopen jaren heeft Mardenkro veel R&D besteed aan slimme oplossingen als AntiCondens en AntiReflect ter aanvulling op de bestaande producten voor glasreiniging.

Meer licht is meer productie
Het hele jaar door reflecteert een deel van het zonlicht op het kasdek en gaat dus voor het gewas verloren. Dat kost productie, de stelregel is immers: elke procent licht is grofweg te vertalen in één procent meer productie. AntiReflect vermindert de reflectie en verbetert daardoor de lichtinval.

Uit metingen van Wageningen University & Research blijkt dat de lichtinval met minimaal 3% stijgt onder AntiReflect. Dat geldt voor elke maand van het jaar. Bij een grote invalshoek van het zonlicht loopt dat zelfs op tot 5%. Verder blijkt uit de berekeningen dat deze grotere lichtinval effectief om te zetten is in meer productie. Hoeveel dat is, verschilt per gewas, maar gemiddeld is de productiestijging gelijk aan het percentage verbetering van de lichtinval.

De eerste telers hebben nu ervaring met de nieuwe oplossing en zij zien inderdaad een hogere productie. Tomatenkwekerij Van Adrichem in het Nederlandse Steenbergen bijvoorbeeld haalde in 2017 een meerproductie van 5% onder AntiReflect in vergelijking met een onbehandelde afdeling van de kas. Dat was toe te schrijven aan een hoger vruchtgewicht. Ook andere bedrijven melden een gestegen productie door de toepassing van AntiReflect.

Condens verdelen = lichtwinst
In koude periodes is het glas vaak permanent nat aan de binnenkant. Deze condens remt de lichtinval met 5 tot 8%. De oplossing is simpel: AntiCondens. Deze coating werkt als een uitvloeier en zorgt voor een fijn verdeelde waterfilm op het glas in plaats van grove druppels. Grove druppels remmen de lichtinval; een waterfilm zorgt daarentegen voor een betere transmissie. Toepassing van AntiCondens levert zo een flinke bijdrage aan een betere transmissie in de lichtarme maanden. Omdat het licht dan de beperkende factor is, betekent een betere lichtinval ook automatisch meer productie.

Goed schoonmaken loont altijd
Mardenkro: "AntiCondens en AntiReflect zijn heel geavanceerde producten. Maar eigenlijk begint een betere lichtinval bij iets wat nog te vaak te weinig aandacht krijgt: het kasdek zeer regelmatig schoonmaken, zowel aan de buitenkant als de binnenkant. Het glas vervuilt in de loop van de tijd door allerlei oorzaken: stof, roet, algen, neerslag van vluchtige gewasbeschermingsmiddelen."

Soms loopt de lichttransmissie opeens erg sterk terug als er bijvoorbeeld woestijnzand op het dek terecht komt. Dan is het zaak de ruiten snel schoon te maken, want dat kost echt productie. Maar aandacht voor de sluipenderwijs teruglopende lichtinval is net zo belangrijk. Ook daarbij kan het om ettelijke procenten gaan.

De binnenkant van het dek is alleen goed schoon te maken als de kas leeg is. Mardenkro: "De glasreiniger GS-4 is het aangewezen schoonmaakmiddel. Dat zorgt voor een effectieve verwijdering van het vuil zonder het glas aan te tasten. AntiReflect, AntiCondens en goed schoonmaken vormen een samenhangend pakket oplossingen om de lichtinval te verbeteren. Samen zorgen ze tot 10% meer licht in de kas."

Voor meer informatie:
Mardenkro
013 507 7069
[email protected]
www.redusystems.nl
Publicatiedatum: