Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Theatervoorstelling over de tulp

Een theatrale ode aan de Tulp als bron van schoonheid, arbeid, rijkdom en waanzin. TgLAVA zet deze ogenschijnlijk simpele bloem in het licht. En dat allemaal in de kas op Land van Fluwel in Sint Maartenszee. Op de zandgronden waar de tulp zo heerlijk groeit en bloeit.



Tulipa speelt zich af in de kas, waar de drie zussen Appel aan de vooravond staan van de faillissementsverkoop van het familiebedrijf, Appel, Tulpen & Bollen. De ietwat licht hysterische en wereldvreemde familie Appel speelt al sinds de Gouden Eeuw een belangrijke rol in de geschiedenis van de Tulp. Met een gestolen bol uit de Hortus Botanicus heeft de verre voorvader Appel een florerend bedrijf opgezet en enorme rijkdom vergaard. De geschiedenis van de familie en van het bedrijf loopt parallel aan de hoogte- en dieptepunten van de Tulp zelf. Eén van de zussen heeft het familiekapitaal in 2017 geïnvesteerd in bitcoins. Natuurlijk! Het bloed kruipt waar het niet gaan kan. Dat zouden haar voorvaderen ook hebben gedaan. Maar wat hen vroeger rijkdom bracht, heeft de zussen nu aan de rand van de afgrond gezet, recht tegenover elkaar. En nu? Nemen ze hun verlies en is dit het einde, of zetten ze hun schouders er nog één keer onder om de boel te redden? Net als hun voorvaderen hebben gedaan.

De voorstelling wordt een mozaïek van verschillende momenten uit de geschiedenis van de Tulp en de mensen die daar een belangrijke rol speelden. Handelaren uit de 17e eeuw, bloemenmeisjes tijdens het Corso, hardwerkende bollenpellers in de schuur, kwekers door de eeuwen heen. Allemaal met dezelfde droom. De droom om net zo beroemd, rijk en waardevol te worden als de bloem die hen bindt. Want als iets de geschiedenis van de Tulp verbindt met de waan van de dag in 2018 is het wel de hoop om (slapend) rijk te worden.



Tulipa gaat in première op 8 juni om 20:00 uur en is tot en met 7 juli te zien op Land van Fluwel. Dit is de derde productie van tg. Lava, een theaterinitiatief van Marije Scheerder, Jiske Gunkel en Liesbeth Rood. Eerder maakten zij Baden en de familievoorstelling Sneeuw op de Vensterbank) Tg.LAVA maakt tragikomisch locatietheater, gebaseerd op nieuw, Nederlands repertoire.


Bron: VVV

Publicatiedatum: