Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Turkije: Valse meeldauw aangetroffen in lisianthus

De lisianthus wordt o.a. gekweekt in Izmir, Turkije. In zo'n 5,6 hectare kas ging in 2016 de kasproductie hier de 4 miljoen planten voorbij. In juni van het afgelopen jaar vertoonden planten in kassen in de provincie Menderes echter ernstige symptomen van valse meeldauw. Onder natte omstandigheden worden de geïnfecteerde bladeren geel of vaalgroen, met een grijzige tot bruine schimmelachtige begroeiing die zowel op beide zijden van het blad voorkomt (Fig. 1). Daarnaast ontstond bladverlies bij ernstig geïnfecteerde planten en verwelkten de overige bladeren. 


Figuur 1: Symptomen van valse meeldauw op een blad van de lisianthus die geïnfecteerd is met Peronospora chlorae

De geïnfecteerde bladeren zijn verzameld voor microscopisch onderzoek en morfologische identificatie. Een laag van sporangia werd ontdekt op de bladeren die symptomen vertoonden, wat kenmerkend is voor valse meeldauw. De sporangioforen waren kristalachtig met lange rechte stammen en eindigden met twee licht gekromde takjes (Fig. 2). Gebaseerd op de morfologische kenmerken werd het pathogeen geïdentificeerd als Peronospora chlorae (Hall, 1994). Een BLASTn analyse liet een 100% match zien met de P. chlorae (KT271839), waardoor de identiteit van de pathogeen officieel kon worden bevestigd. 


Figuur 2: Sporangioforen en sporangia van de Peronospora chlorae

Om de pathogeniteit te bevestigen werden de geïnfecteerde bladeren verzameld en werden de sporangia van de bladeren gewassen met met steriel water. De pathogeniteit testen werden vervolgens uitgevoerd door zaailingen van de lisianthus in te sprayen met de conidium vloeistof. De planten werden hierna bedenkt met plastic zakken en geïncubeerd op een temperatuur van 22-24°C en bij een relatieve luchtvochtigheid van 90%. Zeven dagen na de enting werden sporangioforen waargenomen op de geïnfecteerde lisianthus planten, terwijl de controle planten geen symptomen lieten zien.

De peronospora chlorae is voorheen waargenomen in Denemarken, Frankrijk, Hongarije, Italië, Nederland, Noorwegen, Polen, Portugal, Spanje, Zwitserland, Oekraïne, het Verenigd Koninkrijk, het voormalig Joegoslavië, Canada, Mexico en China (Yang et al., 2016). Voor zover bekend is dit de eerste keer dat de P. chlorae op de lisianthus in Turkije is aangetroffen.

Bron: New Disease Reports (G. Tepedelen Ağaner and A. Uysal)
Publicatiedatum: