Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
onderzoek Wageningen UR Glastuinbouw

Emissie meststoffen in teelt van potorchidee verminderen

Bij de teelt van potorchidee Phalaenopsis wordt in vergelijking met andere teelten relatief veel drainwater (met daarin meststoffen en gewasbeschermings-middelen) per hectare geloosd. Vanwege de zoutgevoeligheid van orchideeën was er in het verleden vrijstelling van de recirculatieplicht zoals deze in 1994 voor de overige substraatteelten in werking is getreden.

Sinds 2013 geldt echter ook voor de potorchidee een emissienorm, waardoor hergebruik drainwater noodzakelijk werd. Daardoor is er voor dit gewas nog relatief weinig kennis en ervaring. De grote volumes drainwater zorgen ervoor dat er bij hergebruik van drainwater relatief weinig nieuwe voeding toegevoegd kan worden en daardoor soms moeilijk bijgestuurd kan worden in het bemestingsschema. Bovendien is het gewas gevoelig voor bacterierot (Acidovorax en Erwinia), fusarium en virussen en kunnen de financiële gevolgen van uitval door zieke planten enorm zijn. Daardoor waren Phalaenopsistelers tot voor kort terughoudend met hergebruik van drainwater.


afbeelding: Glastuinbouw Waterproof

Afgelopen jaren is op verzoek van de gewascoöperatie potorchidee onderzoek uitgevoerd naar vermindering van emissie van meststoffen met behulp van recirculatie (zie recirculatie Potorchidee I, II en III. Recent onderzoek heeft laten zien dat bij het gebruik van controlled released fertilizers (CRF) het voldoen aan de emissienormen beter haalbaar lijkt omdat het retourwater minder meststoffen bevat (Kromwijk et al, 2017). Telers hebben dit onderzoek nauwlettend gevolgd. De telers willen nu, in dit twee jaar durende onderzoek, gezamenlijk een volgende stap maken naar implementatie van CRF op een praktijkbedrijf.

Dit onderzoek wordt gefinancierd en mogelijk gemaakt door STOWA, gewascoöperatie potorchidee, Pannekoek, ICL en Van Os Research.

bron: Glastuinbouw Waterproof
Publicatiedatum: