Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Video: de waterhuishouding bij Rozenkwekerij Bernhard

"Rozen gebruiken relatief veel water om te groeien. Zo geven wij hier zes liter per vierkante meter kas", vertelt rozenkweker Bram Bernhard uit Luttelgeest. "We gebruiken regenwater, want dat water is het allerbeste voor de planten. Daarnaast zijn we heel zuinig met water. Te veel gegeven water wordt altijd opgevangen en steeds opnieuw gebruikt".



Zo blijft er weinig water over dat geloosd wordt. Door het te filteren moet dit water vanaf januari echt schoon zijn. Kwekers zijn momenteel volop bezig om hun bedrijf hier klaar voor te maken.

"50 procent van het water komt van buiten en 50 procent is retour", vertelt Bram. "Per m2 wordt dagelijks 6 liter water gegeven, daarvan komt 3 liter terug. 99% daarvan recyclen we, maar er is nog een kleine reststroom naar het oppervlaktewater." Om 100% te reguleren, is zo makkelijk nog niet en om het helemaal rond te hebben voor 1 januari wordt lastig, maar, verzekert Frank Voorn, 'het gaat zeker goed komen'.

Kijk hier een video terug op Omroep Flevoland, alwaar de kwekers vertellen over de waterhuishouding op hun bedrijf.

Publicatiedatum: