De winnaar en genomineerden van de Tuinbouw Ondernemersprijs krijgen voortaan een streepje voor bij hun activiteiten op het gebied van internationaal ondernemen. Voorzitter Nico Koomen van de Tuinbouw Ondernemersprijs, André Driessen, directeur Internationaal Ondernemen bij het ministerie van Buitenlandse Zaken en Ernst Noorman, directeur Internationale Programma’s van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO), ondertekenden vrijdag 10 november een samenwerkingsovereenkomst. Rozenkwekerij Marjoland, de thuisbasis van jurylid Joop van den Nouweland, vormde daarvoor de perfecte locatie.


Ondertekening van de overeenkomst. V.l.n.r.: Ernst Noorman, Nico Koomen en André Driessen.

Internationaal ondernemen
In opdracht van het ministerie van Buitenlandse Zaken stellen adviseurs van RVO samen met winnaar en genomineerden een relevant pakket aan diensten op. De extra ondersteuning kan de vorm hebben van een scan van potentiële zakenpartners, uitgevoerd door de Nederlandse ambassade in een land naar keuze. Het kan ook een tegemoetkoming zijn in de kosten van een handelsmissie of meer persoonlijke begeleiding door de business development coach van een bepaald land. De dienst maakt daarbij gebruik van eigen landenadviseurs (de business development coaches) in Den Haag of van het uitgebreide netwerk van Nederlandse landbouwadviseurs bij ambassades in het buitenland (landbouwraden).

Nederlandse agrarische bedrijven zijn zeer innovatief. Zij kunnen een belangrijke rol spelen in het oplossen van wereldwijde voedselvraagstukken, bijdragen aan het geluk van mensen, behouden van biodiversiteit en duurzaam ondernemen. RVO wil agrarisch ondernemers ondersteunen om die missie uit te voeren. Annette Wijering, manager Internationaal Ondernemen bij RVO vertelde dat haar organisatie inmiddels bijna 600 Nederlandse bedrijven in de tuinbouwsector ondersteunt, maar dat er ruimte is voor meer bedrijven. “Vaak doen bedrijven al jarenlang zaken in het buitenland, maar kunnen zij met onze hulp nét een stapje verder komen.”


In de kassen van Marjoland. V.l.n.r.: André Driessen, Nico Koomen, Annette Wijering en Ernst Noorman.

Nieuwe wegen
De organisatie van de Tuinbouw Ondernemersprijs is blij met dit aanbod. Winnaars en genomineerden verdienen alle ondersteuning om hun succes te vergroten, waaronder het leggen van nieuwe contacten op de juiste plaats. “Onze winnaars staan een jaar lang midden in de belangstelling en vervullen een ambassadeursrol voor het vak. Ik ben buitengewoon content met deze samenwerkingsovereenkomst, die voor deze bedrijven een meerwaarde betekent”, liet voorzitter Nico Koomen van de Tuinbouw Ondernemersprijs weten.

André Driessen antwoordde daarop: “De Tuinbouw Ondernemersprijs heeft een lange traditie. Wij willen hier een internationaal tintje aan toevoegen en hopen dat zowel winnaar als genomineerden profijt hebben van onze diensten.”

De 32e uitreiking van de Tuinbouw Ondernemersprijs vindt plaats op 10 januari 2018 in Keukenhof. Dit jaar zijn Royal Lemkes uit Bleiswijk, De Lepelaar uit Sint Maarten en OK Plant uit Naaldwijk genomineerd.

TOP en RVO
De Tuinbouw Ondernemersprijs is de ondernemersprijs van de tuinbouwsector en wordt jaarlijks toegekend door Stichting Tuinbouw Ondernemersprijs. De stichting wordt gedragen door Interpolis, GroentenFruit Huis, Royal FloraHoland, Flynth adviseurs en accountants, ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselzekerheid, Rabobank, HPP Exhibitions en Vakblad voor de Bloemisterij/Boomkwekerij.

De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) stimuleert duurzaam, agrarisch, innovatief en internationaal ondernemen met subsidies, kennis, het vinden van zakenpartners en het voldoen aan wet- en regelgeving. RVO is onderdeel van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat en voert opdrachten uit namens verschillende ministeries, waaronder Landbouw, Natuur en Voedselzekerheid, Buitenlandse Zaken en Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.

Voor meer informatie:
www.tuinbouwondernemersprijs.nl