Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

NK Tegelwippen nadert historische mijlpaal: bijna 10 miljoen tegels gelicht

Het vergroenen van steden en dorpen via het zogenoemde NK tegelwippen, blijkt een daverend succes. Sinds de start in 2020 zijn er dermate veel tegels gewipt dat deze maand naar verwachting de mijlpaal van 10 miljoen gelichte tegels wordt bereikt. Dat komt neer op een oppervlakte van zo'n 182 voetbalvelden. Op al de vrijgekomen plekken worden tuinplanten gezet en dat is precies het doel van de campagne Van Grauw naar Groen van Bloemenbureau Holland en de promotiegroep Outdoor van Royal FloraHolland. TV-tuinman Tom Groot, onder meer bekend van Boer zoekt Vrouw en Eigen Huis & Tuin, zet zich actief in voor Van Grauw naar Groen en helpt dinsdag leerlingen en docenten van de OBS Julianaschool in Schagen met het vergroenen van het schoolplein.

Tessa Kruijer, mededirecteur van OBS Julianaschool: "We willen een groen en natuurlijk schoolplein creëren waar veel te spelen en ontdekken is. We zijn al druk bezig met het ontwerp en het zoeken van sponsors. Via social media zagen we dat boer Tom iedereen opriep om mee te doen aan het NK Tegelwippen en besloten we hem te vragen ons te helpen om tegels te vervangen door groen. Omdat zijn vriendin Marieke bij ons op school werkt, hadden we snel contact en reageerde hij enthousiast!"

Goed voor de biodiversiteit
Tom Groot: "Natuurlijk help ik graag een handje mee en als eenmaal de eerste tegel losgewrikt is, dan heb je razendsnel en eenvoudig een groene border aangelegd. Het is een kwestie van de zandlaag vervangen door tuingrond en vervolgens aanplanten en watergeven. Ik heb inheemse planten meegenomen en ook siergrassen en allerlei vrolijke tuinbloeiers zoals salvia, vlinderstruik en lavendel. Het zijn sterke planten en aantrekkelijk voor vlinders en bijen. In de nazomer pikken vogels de pitten uit de zonnebloemen. Kortom, de planten zijn goed voor de biodiversiteit."

Van grauw naar groen is hard nodig
Remco Moen Marcar, mede-initiatiefnemer van het NK Tegelwippen: "Het NK Tegelwippen is een ludieke wedstrijd met een knipoog waarin we mensen serieus uitdagen om aan de slag te gaan met vergroening van tuinen, straten en pleinen. Door tegels te verruilen voor planten, verkoel je je tuin, houdt de grond meer water vast, help je bijen en vlinders én word je zelf een stuk vrolijker. Van grauw naar groen is hard nodig. De Tegelteller loopt hard op, en de 10 miljoenste tegel zal binnenkort gewipt worden!"

bron: Bloemenbureau Holland

Publicatiedatum: