Op de cyclamentrials van Varinova zijn wederom zo'n 300 variëteiten te bewonderen. Op locatie in Bleiswijk is de kleurenzee nog t/m eind deze week te bewonderen.


Carolien Klein.


Cyclamen gesorteerd op mix en kleur

Consolideren
Dit jaar ligt de nadruk van de Varitrials met name op het uitbreiden van bestaande soorten. "Als veredelaar kijk je altijd uit naar noviteiten, maar het hebben van sterek, uniforme series is niet minder belangrijk", aldus Carolien Klein. "Dus daarom dit jaar geen compleet nieuwe series, maar consolidatie van de bestaande series."
 

Facila Winter.

Merita
Een van de nieuwste series is de Merita. Deze serie, F1 cyclamen met als voornaamste kenmerken veel bloemen en een compacte plant, bestaat momenteel uit twee variëteiten: Shine Red en Shine Deep Rose. In een variëteit als deze is het volgens Carolien vooral zaak de markt uit te bouwen. "In het bijzonder is hij geschikt voor de Amerikaans markt, want Amerikanen blijken in het bijzonder te vallen voor de grote bloemen."


Merita Shine Red.

Trials
Trials heten niet voor niets trials. Dat betekent: je vergelijkt en probeert nieuwe soorten uit. In bijvoorbeeld de Merita is het daarom niet onwaarschijnlijk dat er volgend jaar wel nieuwe variëteiten op de markt komen, omdat er op de trials al wel verschillende nieuwe kleuren te bewonderen zijn.


Potentiële toevoegingen aan de Merita series.

Daarnaast zijn trials ook een mooi moment bestaande variëteiten uit te proberen in andere potmaten. "Daar zijn we natuurlijk zelf ook erg benieuwd naar. Wie weet doet een bestaande variëteit het opvallend goed in een andere potmaat, zoals met de Magnia. Die bleek behalve in 14 en 20 ook uitstekend in de nog grotere maat 23 uit de voeten te kunnen."


Rechts de Varinova's Magnia in een 23cm pot. Daarnaast dezelfde plant in potmaat 17.


Idem: links de Varinova's Magnia in de geadviseerde potmaat 17cm pot en rechts in potmaat 23 cm (tot nog toe alleen in de trials).

Bestseller
Varinova's bestseller is al enige jaren de Goblet Shine Wine Red, een cyclaam voor buiten. In deze serie is de Goblet Shine Pink nieuw. De serie onderscheidt zich qua vorm: "Kijk je er van boven op, dan lijkt het net een beker", vertelt Carolien.


De Goblet Shine Pink.


Cyclamen gesorteerd op kleur en mix.

Voor meer informatie:
Varinova
Carolien Klein
Email: info@varinova.nl
www.varinova.nl