VOC's zijn aanwezig in vloerkleden, verf en op meubels in Australische huishoudens. Onderzoek heeft aangetoond dat binnenshuis de concentratie VOC's tot wel tien keer hoger liggen dan buitenshuis. In een nieuw onderzoek hebben wetenschappers ontdekt dat door simpelweg een binnenplant van medium grootte (tot 50 cm) in een kamer van ongeveer vier bij vijf meter te zetten, de luchtkwaliteit met tot 25% wordt verbeterd.
Dit onderzoek is uitgevoerd in opdracht van Hort Innovation met medewerking van wetenschappers van de RMIT universiteit en de universiteit van Melbourne. De studie bestaat uit een meta-analyse van meer dan 100 onderzoeksrapporten van over de hele wereld.
Dominique Hes, onderzoeker bij de universiteit van Melbourne, vertelt dat het onderzoek op de goede tijd komt. "Mensen zijn steeds minder buiten te vinden en veel mensen zijn zelfs 90% van de tijd binnen - dit resulteert in een hogere blootstelling aan vluchtige organische stoffen. Ons doel was om de kennis die we hebben opgedaan door onderzoek te verdelen in twee categorieën van voordelen die planten bieden: luchtkwaliteit en welzijn. Gebaseerd op het bladoppervlakte en het vermogen van de plantsoort om bepaalde verontreinigende stoffen te filteren, konden we berekenen hoeveel planten er nodig waren om de luchtkwaliteit en het algehele welzijn te verbeteren in ruimten van verschillende groottes. Dankzij dit onderzoek weten we nu ook zeker dat binnenplanten de luchtkwaliteit verbeteren door giftige stoffen die in bijvoorbeeld verf en meubels zitten uit de lucht te filteren."
John Lloyd, directeur van Hort Innovation, vertelt dat de bevindingen mensen met gezondheidsproblemen helpen om hun huis gezonder te maken, gebaseerd op wetenschap. Daarnaast hebben ze ook een app ontwikkeld waarmee gebruikers hun huis gezonder kunnen maken.
"Niemand weet meer over plant variëteiten dan kwekerijen," vertelt Lloyd. Daarom hebben we de kennis van de mensen in deze sector gecombineerd met dit onderzoek om aanbevelingen te doen voor planten in kamers van verschillende groottes en lichtintensiteit. En het mooiste is nog wel dat deze informatie helemaal gratis beschikbaar is in de nieuwe Plant Life Balance smart phone app."
In de innovatieve app kunnen gebruikers een foto van hun leefruimte uploaden om te kijken hoe gezond deze is. Als de ruimte als ongezond beoordeeld wordt, kunnen gebruikers verschillende planten in de foto plaatsen om te kijken hoe deze planten hun gezondheid, welzijn en de luchtkwaliteit kan verbeteren.
Plant Life Balance is een samenwerking aangegaan met Georgina Reid van The Planthunter. Samen hebben ze zeven inrichtingen gecreëerd die mensen moeten inspireren om in kleine ruimtes meer planten te plaatsen.
De app kan gedownload worden in de App Store en Google Play. Lees hier meer informatie over de app en de studie van de RMIT universiteit en de universiteit van Melbourne.